<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46682" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Древна вкаменелост на скорпион може да докаже, че това е било първото сухоземно животно на планетата

17 Януари 2020
0 674

Археолози от САЩ разкриха останките на животно, което според тях е първото, което е бродило по сушата – древен скорпион.

 

Най-ранните животни на планетата ни са били водни, но в крайна сметка са преминали на сушата. Въпреки че е известно, че скорпионите са едни от първите обитатели, които са живяли изцяло на сушата, експертите твърдят, че двете нови вкаменелости добавят към нарастващия дебат за това кога животните са направили тази промяна.

 

Смята се, че скорпионът, който е с дължина около 2,5 сантиметра, е живял преди около 437 милиона години.

 

Най-ранното паякообразно животно открито до момента е наречено Parioscorpio venator, което означава прародител скорпион и ловец. Съществото, подобно на съвременните скорпиони, имало два големи нокъта и опашка с жило в края си.

 

 

""

Снимка: The Royal Society

 

 

Екипът, който стои зад новото откритие обаче твърди, че най-вълнуваща е вътрешната структура на скорпиона.

 

„Този ​​скорпион имаше дихателна система, което показва, че е бил в състояние да живее на сушата. Това е най-ранното доказателство за животно, което е можело да направи това“, твърди д-р Андрю Дж. Вендруф, палеонтолог от университета в Оттербейн, Охайо и съавтор на изследването.

 

Тази система включва данни за пулмо-перикардиални синуси, които в съвременните скорпиони свързват дихателните органи на животното с неговата кръвоносна система.

 

Вендруф добави, че тя, както и други особености на сърдечно-съдовата система на животното предполагат, че древното създание, подобно на съвременните скорпиони, е можело да вдишва въздух.

 

Екипът твърди, че характеристиките са също подобни на тези, които се наблюдават при раковите подкови, които живеят в плитки крайбрежни води, но могат да пребивават и на сушата за кратко време.

 

„Вкаменелостта е намерена в плитка вода и затова е вероятно това животно да е живяло и в двете среди“, каза Вендруф, въпреки че екипът не може да бъде сигурен, че вкаменелостта не е била изкарана на брега вследствие на вълните.

 

 

""

Снимка: Кристиян Уиркнър и Андрю Уендруф

 

 

Откритието, публикувано в списанието Scientific Reports, изтласква датата на най-ранния известен скорпион до преди три милиона години, като предишният носител на рекорда е открит от викториански палеонтолог в хълмовете на Пентланд в Шотландия.

 

Д-р Джейсън Дънлоп, куратор на паякообразни и мириаподи в Природонаучния музей в Берлин, който не е участвал в откритието, заяви, че запазването на някои от вътрешните системи на скорпиона, като сърдечно-съдовата например, е необичайно.

 

„Това е много рядко срещано при вкаменелости от тази епоха и предполага, че в някои аспекти, анатомията на скорпионите почти не се е променила за 440 милиона години“, каза той.

 

Въпреки това Дънлоп отбеляза, че вкаменелостта не показва дали скорпионът е имал бели дробове или хриле.

 

„Това би било основното доказателство и имайки предвид липсата му, мисля че трябва да бъдем предпазливи, когато заявяваме дали животното е живяло на сушата или не", добави той.

 

Д-р Исус Лозано-Фернандес, палеобиолог от Института за еволюционна биология в Барселона заяви, че е въпрос на много дебати дали най-ранните скорпиони наистина са живеели във водата – теория, относно която новото откритие породи допълнителни съмнениея.

 

„Ако описаният вкаменен скорпион наистина е бил сухоземен, това би означавало, че и други паякообразни с подобни дихателни системи като паяците, или дори цялото семейство паякообразни, вече са били колонизирали земята по онова време", каза той.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции