<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56210" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Взривиха гро...

Държавата закрива частните лотарии на Божков (видео)

06 Февруари 2020
0 234

Лицензите на “Национална лотария” и “Лотария България” на Васил Божков предстои да бъдат отнети след влизане в сила на поправките в Закона за хазарта, пише “Сега”. Това вероятно ще стане в срок до две седмици, след като в четвъртък депутатите от бюджетната комисия гласуваха на второ четене законовите промени.

 

 

СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА ПРЕТЪРСВА ОФИСИ НА БИЗНЕСМЕНА ВАСИЛ БОЖКОВ

 

 

Не е ясно защо народните представители са се отказали от варианта да се даде тримесечен срок, в който частните оператори да върнат своите лицензи. Възможността печалбите, които не са били изплатени към датата на прекратяване на лиценза, да бъдат дадени до края на месец юни 2021 година, също е премахната. Отпадна и текстът частните лотарии да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени. 

 

 

Стана ясно, че практика на “Национална лотария” и “Лотария България” е да разсрочват за период по-дълъг от 10 години превеждането на спечелените големи суми. Тоест, късметлиите, които имат да получават пари от частните лотарии, разполагат с не повече от две седмици, за да потърсят парите си.

 

 

ШЕФЪТ НА ХАЗАРТНАТА КОМИСИЯ ПРИЗНАЛ, ЧЕ Е ПОМАГАЛ НА БОЖКОВ

 

 

Според Менда Стоянова, която е шеф на бюджетната комисия, държавата не е наясно какъв е размерът на разсрочените печалби. Доказателства, че част от щастливците са всъщност фиктивни, също липсват.

 

 

“В случая имаме частно-правни отношения, държавата не може да се меси. Когато един човек отиде да играе някаква игра, той сключва договор чрез общите условия. И там е записано кога ще си получа печалбата. Всеки спечелил трябва да си получи парите по тези условия”, казва Менда Стоянова.

 

 

Според БСП липсва пълна гаранция, че при евентуални съдебни искове няма да пострада бюджетът, затова от парламентарната група гласуваха законовите промени с “въздържали се”.

 

 

“Сериозно сме проучили европейската практика и делата, които са се водили срещу различни държави, решили да възлагат организиране на хазарт само на държавен оператор. Няма опасност бюджетът да бъде ощетен”, обясни още Стоянова.

 

 

Освен това, според поправките в Закона за хазарта, Българският спортен тотализатор вече ще предлага фишове и лотарийни билети единствено в собствени или наети пунктове, където служителите са назначени на трудов договор.

 

 

Мнозинството в бюджетната комисия също така отхвърли предложението на БСП за пълна отмяна на рекламата на хазартни игри.

 

 

“Това означава да не се изписват фирмени имена върху спортни екипи и върху таблата на стадионите. Такива резкри ограничения ще нанесат вреда на спорта, защото не може да се очаква финансирането да идва единствено от държавния тотализатор”, категоричен е Валери Симеонов. Според него, след като се стабилизира държавният тотализатор, следва да се обсъди и как да се ограничи рекламата на хазартни игри. “Аз например имам предложение казина да има само по границите и в курортите”, каза още Симеонов.

 

 

Източник: “Сега”

Видео: NOVA

Снимка: economic.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции