<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73252" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нов ръст на з...

Държавният департамент на САЩ: корупцията в България е ендемична (графики)

11 Септември 2020
0 2558

Доклад на Държавния департамент на Съединените щати за 2020 определя корупцията в България като ендемична, особено при инфраструктурни и енергийни проекти, предава Сега. Критикуват се и съдебната система, и други структурни прекчи пред инвестициите у нас. 

Американски инвеститори подлагат под съмнение възможността на българското правителство да спазва договорите си. Това е едно от заключенията в тазгодишния доклад за инвестиционния климат в България. В документа се отчита като негатив налагането на разширени регулаторни пречки пред американска компания да влезе на българския енергиен пазар.

Общ резултат на България в индекса „Икономическата свобода по света“ на института „Фрейзър”

Държавният департамент на САЩ: корупцията в България е ендемична (графики)
Източник: Икономическата свобода по света 2020, институт „Фрейзър“ с данни за 2018 г.

“За много инвеститори България е атрактивна дестинация, с активни действия на правителството за привличане на инвестиции. Страната продължава да предлага една от най-ниските цени на труда в ЕС и плосък корпоративен и личен данък…Чуждите инвеститори обаче остават загрижени за върховенството на закона в страната. Корупцията е ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор. Инвеститорите се оплакват и от други проблеми, спъващи инвестициите, като непредсказуемост в резултат чести регулаторни и законодателни промени и бавна съдебна система. Считано към началото на 2020 г. има съмнения дали правителството ще изпълни договорните си задъжения, включително с американски компании. Друга американска компания се сблъска с продължитени регулаторни ограничения в опит да навлезе на енергийния пазар”, се казва в резюмето на доклада. 

Държавният департамент на САЩ: корупцията в България е ендемична (графики)

“Всъщност, двата проблематични подиндекса за България  – съдебна система и размер на правителството, освен че са с най-ниски оценки през годините са и тези, които не регистрират значително подобрение. Това обезсилва донякъде останалите положителни промени, които се наблюдават в областта на търговията и регулирането”, коментират от Института за пазарна икономика (ИПИ е местният партньор на института „Фрейзър“ и член на Мрежата за икономическа свобода).

Резултатите на България по категории

Държавният департамент на САЩ: корупцията в България е ендемична (графики)

Общото класиране

Подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година запазва обичайната си структура – на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8,94 от възможни 10), Сингапур (8,65) и Нова Зеландия (8,53), а челната десетка се допълва от Швейцария, Австралия, САЩ, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия като всички са със стойност на индекса над 8. С оценка над 8 вече са и Дания, Литва и Обединеното кралство. На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като повечето от страните на дъното са в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или и дветe.

България е на 32-ро място в тазгодишното издание, ползващо данни за 2018 г. Така почти успява да докосне най-доброто си представяне за 2010 г., когато е на 27-мо място. Точно пред нас се класират Люксембург (7,75 общ индекс на икономическа свобода) и Перу (7,76), а с малко по-слабо представяне са Испания (7,73) и Исландия (7,71).

Снимки: БулФото

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции