<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41679" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Еврокомисията сваля мониторинга за България

22 Октомври 2019
0 1153

България е изпълнила условията по Механизма за сътрудничество и проверка по всичките 17 препоръки от миналата година, смятат от ЕК. "Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на Механизма и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС“, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, цитиран от БНР.

 

 

""

 

 

С тази стъпка председателят на ЕК Юнкер изпълнява обещанието си в рамките на неговия мандат механизмът да отпадне. Той съпътства членството на България и Румъния от 12 години насам. Двете страни бяха единствените членки на Общността, поставени под такова наблюдение. Целта му беше да подпомага съдебната реформа, спазването на върховенството на закона и борбата срещу корупцията.

 

Еврокомисията не предвижда нов доклад  за напредъка на България. Това би трябвало да означава, че ЕК от своя страна не смята да продължи мониторинга на страната ни. Преди обаче да вземе окончателно решение за прекратяване на МСП, Комисията ще вземе предвид становищата на Съвета на ЕС и Европарламента.

 

 

""

 

 

ГЕРБ УСПЯ ДА "ОПРАВИ" ПРОБЛЕМА С ПРАНЕТО НА ПАРИ В ДОКЛАД НА ЕК

 

По първоначални данни наблюдението за Румъния остава.

 

БЪЛГАРИЯ ВОДИ В ЕС ПО "УСЕЩАНЕ ЗА КОРУПЦИЯ"

 

София трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга на ЕК, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с Комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона. Както вътрешният мониторинг, така и механизмът, обхващащ целия ЕС, следва да подпомагат устойчивостта и необратимостта на реформите, дори след края на МСП за България.

 

 

""

 

 

„ЕК дава оценка, че България е изпълнила всички препоръки на Комисията, а този механизъм е на Комисията. Така че това си е решение на Европейската комисия и тя е независим надпартиен орган“, коментира евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев. 

 

„Смятам, че го махат заради обещанията на Юнкер, защото той пое такъв политически ангажимент. Отпадането на този механизъм от една страна е добре за България, защото това е едно срамно петно, което тежи в целия интеграционен процес на България“, коментира от своя страна Елена Йончева, евродепутат от Партията на европейските социалисти.

 

 

""

 

 

От последния си доклад през ноември 2018 г. Комисията наблюдава консолидиране на правната и институционалната рамка, въведена през предходните години. За постигането на резултати в дългосрочен план ще бъдат необходими решимост и последващи действия преди всичко на национално равнище чрез съвета, който ще функционира след приключване на мониторинга и ще бъде съпредседателстван от заместник министър-председателя, отговарящ за съдебната реформа, и от представител на Висшия съдебен съвет (ВСС). 

 

 

Източник: БНР

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции