<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=20530" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Европа се съмнява за независимостта на съдебната власт у нас

27 Януари 2016
0 930

Европейската комисия представи в Брюксел доклад, който сериозно разкритикува съдебната система на България. С него се изразяват съмнения за независимостта на съдебната власт у нас.

 

Акцентът на критиките по отношение на напредъка на реформите в съдебната власт през изминалата година пада върху прокуратурата и Висшия съдебен съвет, съобщи Нова телевизия. В доклада влиза и скандалът "Двете каки".

 

И ГОСПОДАРИТЕ ИЗВИКАХА: "СТИГА ВЕЧЕ ТОЛКОВА!"

 

Открояват ясни препоръки за независима проверка на прокуратурата и за независима оценка на дисциплинарната практика на настоящия Висш съдебен съвет от 2012 г. досега, пише Vesti.bg.  

 

По отношение на случая с "Двете каки”, известен и като "Яневагейт", ЕК отчита, че от Висшия съдебен съвет и прокуратурата са се задействали едва след външен натиск като преди да се заемат със съдържанието, касаещо търговия с влияние, са насочили внимание по автентичността и законността на записите.

 

Въпреки това съдържанието на записите повдига въпрос за независимостта на съдебната система и Брюксел препоръчва независима проверка на прокуратурата и безпристрастно разследване на обвиненията за корупция по високите етажи на властта.

 

 

Междувременно ГЕРБ и Реформаторите призоваха Висшия съдебен съвет да се саморазпусне. От друга страна, съдия Нели Куцкова заяви в "Здравей, България" по Нова телевизия, че този призив е противоконституционен.

 

"Този призив противоречи на разделението на властите. През декември се приеха промените в Конституцията и там е записано, че настоящият ВСС продължава да работи, докато му изтече мандатът", заяви съдия Куцкова.  

 

В предаването по телефона се включи също Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия на ВСС. Според него било учудващо, че в доклада на ЕК е намерил място скандалът със записите на разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.

 

"Когато европейските експерти се срещнаха с членовете на ВСС, никой от тях не попита за този случай. Много ми е интересно откъде европейските експерти направиха тези изводи в доклада си, кой им подаде тази информация?", каза Тодоров, цитиран и от ClubZ.bg

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции