<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42283" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Европа строи стени срещу мигрантите, а някои фирми печелят добре от това

11 Ноември 2019
0 1061

Трийсет години след падането на Берлинската стена Европа отново строи стени. Този път – в опит да спре мигрантите. Изграждането на стени носи добра печалба за някои фирма, съобщава The Independent. Според нов доклад три от най-големите военни компании в Европа – Thales, Airbus и Leonardo – са спечелили голяма част от строителните търгове.

 

От 1990 г. насам в Европа са построени над 1000 км. стени. Особено засилване се отчита през 2015 г., т.е. две години след началото на бежанската криза от Сирия и Близкия Изток. Едновременно с това се харчат и огромни суми за подобряване на морската и бреговата охрана.

 

Според The Independent трите големи компании са имали над 22 лобистки срещи с представители на Европейската комисия през последните пет години. За лобиране са похарчени над 2,6 млн евро само през 2017 г.

 

Едновременно с това на континента са построени стени с дължината на шест Берлински. Между 2006 г. и 2017 г. са похарчени близо 1 млрд. евро за строежи и още 676 млн. евро за морски операции с охрана на европейските брегове. Освен това компаниите са получили пари и от два много богати фонда – "Външни граници" (с бюджет 1,7 млрд. евро) и "Вътрешна сигурност" (с бюджет 2,7 млрд. евро). В следващия финансов период, започващ през 2021 г. Брюксел и страните-членки ще похарчат още повече средства.  

 

 

Източник: The Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции