<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46065" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Европейската космическа агенция изстреля успешно сателита "Хеопс", който ще изучава далечни планети

19 Декември 2019
0 1636

Европейският сателит за изучаване на планети "Хеопс" напусна Земята, ден след като излитането му бе прекъснато от техническа грешка по време на окончателното отброяване.

 

30-сантиметров телескоп на борда е проектиран да измерва плътността, състава и размера на многобройни екзопланети, които се движат около звездите извън нашата Слънчева система.

 

Според Европейската космическа агенция (ЕКА) "Хеопс" ще наблюдава ярки звезди, около които вече е известно, че обикалят планети.

 

"Мисията представлява стъпка към по-доброто разбиране на астрофизиката на всички тези странни планети, които сме открили и които нямат еквивалент в нашата Слънчева система“, заяви носителят на Нобелова награда по физика за 2019 година – Дидие Келоз.

 

Около 4000 такива екзопланети са открити откакто Келоз и неговият колега Мишел Майор за първи път идентифицират такава преди 24 години, наречена "51 Pegasi b". Сателитът излетя в ранните часове на сряда от площадката в Куру, Френска Гвиана, като самото излитане бе предавано на живо от стартиращата компания "Arianespace".

 

Това беше третото изстрелване тази година за руската ракета „Союз“.

 

Във вторник автоматизираната система за старта на излитането бе прекъсната по време на последното отброяване поради „аномалия“ в настройките.

 

"Данните от "Хеопс" ще позволят да се измери обемната плътност на планетите – първата стъпка към разбирането на тези извънземни светове“, пише ЕКА в изявление в своя уеб сайт.

 

„Искаме да надхвърлим статистиката и да ги изучим подробно“, каза ръководителят на мисията Дейвид Еренрайх преди старта в сряда.

 

Според учените това е важна стъпка в стремежа да разгадаем условията, необходими за извънземен живот, но и да разберем произхода на нашата родна планета. Сателитът ще обикаля около Земята на разстояние от около 700 км, изучавайки екзопланетите, които орбитират около звезди на няколко светлинни години разстояние.

 

"Целта е да се направи "семейна снимка" на екзопланети“, каза Гюнтер Хасингер, директор на научния отдел на ЕКА.

 

Келоз също така заяви, че е малко вероятно "Хеопс" да даде отговор на въпроса дали има живот на други планети.

 

"За да разберем произхода на живота, трябва да разберем геофизиката на тези планети… а всичко това е сякаш малка стъпка в началото на огромно стълбище", каза той.

 

Той добави, че мисията ще позволи на експертите да измерят количеството светлина, отразена от планетите, което от своя страна би могло да разкрие нови разбирания за тяхната атмосфера или повърхност.

 

„Изстрелването на сателита е важен момент и наистина емоционална стъпка, но истинският вълшебен момент за нас ще бъде, когато пристигнат първите резултати“, добави Келоз.

 

Според ЕКА, това трябва да се случи в рамките на няколко месеца от изстрелването на спътника.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции