<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35476" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Европейските гори са застрашени от срив на биологичното разнообразие

04 Март 2019
0 410

Операцията по дърводобив в невероятната лагуна Висла в Полша хвърля „тъмно предзнаменование“ на обезлесяването и срива на биоразнообразието в европейските гори, твърдят природозащитници.

 

 

 

Изсичането на дървета около територията на Натура 2000 е насочено към изчистване на пътя към Балтийско море за ползване от полския флот. Но всъщност става дума само за един фронт в това, което някои учени описват като война срещу природата.

 

 

Активитите обвиняват собственото използване на биомаса от ЕС, за да се изпълнят повечето от целите за възобновяема енергия, докато се изсичат девствените гори на Европа.

 

 

ЕС се очаква да загуби около 125 млн. тона потенциал за улавяне на въглерод от горите между 2010 г. и 2030 г.

 

Полша все още се надява да изчисти територията на гората Бяловежа, а няколко други древни гори също са застрашени в Централна и Източна Европа, с потенциален ефект върху емисиите на парникови газове на Стария континент.

 

"Първо Бяловежа, сега Висла", коментира Ейдриън Беб, поддръжник на „Приятели на Земята“. „Полското правителство отново игнорира гражданите си и се опитва да унищожи незаменима защитена територия."

 

Полското министерство на околната среда не отговори на исканията за коментар.

 

Тъй като 80% от горите в ЕС вече са в лошо състояние, Center for Climate Integrity днес ще стартира "забележителна" съдебна дейност срещу ЕС. 

 

Източник: Гардиън

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции