<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39630" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Едва от 10 до 30% процента от субсидиите за изкопаеми горива са нужни за преминаване към чиста енергия

02 Август 2019
0 610

Пренасочването дори само на някои от огромните субсидии, подпомагащи изкопаемите горива, към възобновяеми енергийни източници, би довело до старта на чисто-енергийна революция и значително намаляване на въглеродните емисии, които засилват климатичната криза, се твърди в нов доклад.

 

Въглищата, нефтът и газът получават повече от 370 млрд. долара годишно, в сравнение със 100-те млрд. долара за възобновяеми енергийни източници, установи докладът на Международния институт за устойчиво развитие (IISD).

 

Само 10-30% от субсидиите за изкопаеми горива ще са достатъчни, за да се направи глобален преход към чиста енергия, твърди IISD.

 

Прекратяването на субсидиите на изкопаемите горива отдавна се счита за жизненоважно за справяне с извънредните ситуации, засягащи климата, като страните от Г-20 обещаха още през 2009 г. да ги премахнат, но напредъкът по въпроса беше ограничен.

 

През май генералният секретар на ООН Антонио Гутерес атакува субсидиите, като каза:

 

„Това, което правим, е да използваме парите на данъкоплатците, което означава нашите пари, за да стимулираме ураганите, да увеличаваме сушата, да топим ледници и да унищожаваме корали. С две думи, унижощаваме света."

 

Новият анализ показва как пренасочването на само някои от субсидиите за изкопаеми горива може решително да промени баланса в полза на зелената енергия, правейки я най-евтината такава и предизвиквайки бързо глобално внедряване.

 

„Почти навсякъде възобновяемите енергийни източници са толкова близки до конкуренцията, че субсидия с 10-30% ще ги превърне от технология, от която бавно нараства до такава, която е моментално най-жизнеспособна и ще може да произвежда наистина големи количества енергия“, твърди Ричард Бридъл от IISD.

 

Преходът от замърсяващи изкопаеми горива към чиста енергия обаче вече е в ход.

 

Годишните инвестиции във възобновяеми енергийни източници са по-големи от тези в производството на електроенергия от изкопаеми горива от 2008 година насам, а новият възобновяем капацитет надхвърля мощността на изкопаемите горива всяка година от 2014 година до сега.

 

"Напредъкът е по-бавен в сравнение с необходимата спешност", твърди Бридъл.

 

"Няма съмнение, че възобновяемите енергийни източници могат да захранват енергийната система. Въпросът е дали можем да преминем достатъчно бързо от горива като въглища към по-чиста енергия, а реформата на субсидиите е много очевидна стъпка към това. Много малко начини за намаляване на емисиите всъщност спестяват пари на правителствата", добави той.

 

"Отнемането на субсидиите от изкопаеми горива и насочването им към чиста енергия би засилило развитието им с много по-бързи темпове и би помогнало за постигането на нашите климатични цели“, каза Ипек Генчю от Института за развитие на отвъдморските страни.

 

"Допълнителен бонус са социалните и икономическите ползи, като намаленото замърсяване на въздуха и разходите за здравеопазване", добави тя.

 

Реформата на субсидиите за изкопаеми горива може да окаже значително влияние върху глобалното затопляне, тъй като по-ранно проучване на IISD върху 20 държави с големи субсидии за изкопаеми горива установи, че преминаването към едва 30% чиста енергия ще доведе до намаляване на емисиите между 11% и 18%.

 

Повечето експерти определят субсидиите за изкопаеми горива като финансова или данъчна подкрепа за тези, които купуват гориво или компаниите, които го произвеждат.

 

Според тях прекратяването на субсидиите би намалило глобалните емисии с около една четвърт и наполовина броя на ранните смъртни случаи от замърсяването на въздуха с изкопаеми горива.

 

Бридъл твърди, че финансирането на субсидиите за изкопаеми горива е „лудост“, но каза, че прекратяването им може да доведе до краткосрочно покачване на цените и политически затруднения, тъй като ползите от по-ниските разходи в бъдеще и намаленото замърсяване на въздуха са по-малко очевидни.

 

„Има политически проблеми, но си струва да продължим да се борим, защото наградата е толкова голяма“, каза той.

 

Субсидиите за изкопаеми горива са най-големи в страните, които добиват нефт, като Саудитска Арабия, но някои държави постигат напредък, като например Индия, която е намалила субсидиите за петрола с около 75% от 2014 година насам, според IISD.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции