<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42602" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Един от четирима европейци има антисемитски убеждения, разкри ново проучване

21 Ноември 2019
0 442

Ново проучване показa, че един на четирима европейци има антисемитски убеждения, като подобна нагласа нараства и в страните от Източна и Централна Европа.

 

Анкетата, проведена в 14 държави и публикувана в четвъртък от базираната в Ню Йорк "Лига за борба с клеветата" (ADL) установи, че подобни убеждения са запазени най-вече в Западна Европа.

 

„Трябва да сме дълбоко загрижени за това, че приблизително един от всеки четирима европейци споделя различни типове антисемитски настроения, появили се още преди Холокоста“, каза Джонатан Грийнблат, изпълнителен директор на ADL.

 

„Тези констатации трябва да служат като мощен призив за "събуждане" от страна на хората и трябва да се работи за обучението на широки слоеве от населението в много от тези страни, за да се премахне фанатизма, в допълнение към задоволяването на належащите нужди за сигурност там, където насилствените инциденти нарастват“, добави той.

 

В страните от Източна и Централна Европа стереотипите за „еврейската власт“ в бизнеса и идеята, че еврейският народ е по-лоялен към Израел, отколкото към собствената си държава, са особено разпространени. Също така много от хората смятат, че евреите все още говорят твърде много за Холокоста.

 

Анкетата, която беше проведена между април и юни 2019 г. показа, че антисемитските нагласи са най-разпространени в Полша, Украйна и Унгария, като повече от 40% от анкетираните във всяка страна са изразили подобни мнения.

 

ADL отбеляза, че на въпроса дали са съгласни с твърдението, че „евреите имат твърде много власт в света на бизнеса“, 72% от украинците са се съгласили, а също така 71% от унгарците и 56% от хората в Полша.

 

Напоследък правителствата и на трите държави бяха подложени на критика от еврейски групи, въпреки че всички отричат ​​да са антисемитски.

 

„Украинското общество не търпи никакви форми на дискриминация. Антисемитизмът е престъпление у нас и всички такива случаи са обект на задълбочено разследване от органите на реда", каза Олег Николенко – говорител на Постоянната мисия на Украйна в ООН в изявление изпратено до Fox News.

 

„Как може Украйна да бъде спомената като „една от най-антисемитските страни", като през април 2019 година украинският народ с преобладаващото мнозинство (73%) избра президент от еврейското потекло?

 

Предишният министър-председател, който напусна поста си през август 2019 г., също беше евреин, правейки Украйна първата държава извън Израел с еврейски президент и министър-председател. Твърденията за разпространените антисемитски нагласи нямат нищо общо с реалността", добави Николенко.

 

Италия и Австрия обаче отбелязват значително намаление, според проучването, което отбелязва, че в Италия антисемитските нагласи са спаднали с 11%, а в Австрия с 8%. За разлика от тях, подобни стереотипи остават практически непроменени в Белгия, Германия, Дания и Франция.

 

 

 

Източник: New York Post

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции