<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35579" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Една тръба и един АЕЦ. И всичко е точно. Дали?

07 Март 2019
0 1040

"Какъв полет на мисълта – Борисов я употребява често – когато през една страна минавала тръба и имало АЕЦ то тя се превръщала в стратегическа територия?!". Това пише във фейсбук енергийният експер и бивш посланик в Русия Илиан Василев. Според него твърденията на премиера Бойко Борисов сериозно се разминават с действителността.

 

"Не, пак ще се оттеглям в манастир за да осъзная цялата дълбочина и проникновение зад тази мисъл. Много ми стана. Вижте кои са най-иновативните и развити държави, вижте колко от тях влизат в тази дефиниция "стратегическа територия". Нова мисъл облечена в анцунг. Така е като случайни хора попадната нависоко", добавя Василев. 

 

Друга заблуда – че със построяването на АЕЦ "Белене" ще падне цената на тока – също е критикувана.

 

"Започна се с канонадата за АЕЦ "Белене" – някакъв световно неизвестен руски експерт заяви, че колчем я построим и цената на тока пада с 70 процента? Тъкмо в деня, в който забраниха фейк новините в Русия, и започнаха да ги изнасят. Унизително е да падаме на нивото на някакви пропагадни истерии. Предатели. Ще ги познаете. Просто отдавна не са вземали своето от ядрената баница.

Знаете ли защо платихме тези милиард и двеста неустойки по арбитражното дело? Заради един анекс, подписан по директно нареждане на Борисов на шефа на НЕК тогава Красимир Първанов, заобикаляйки Трайчо Трайков. Системно работи човекът. И сега пак същият номер", пише енергийният експерт.

 

Правителството не знае как да развие голям проект като "Турски поток", казва още Василев. Според това, че са обявени  компании-строители на бъдещия газопровод все още не значи нищо.

 

"Съжалявам, че днес няма видеоанализи на текущи важни новини. Три думи за обявените от Булгартрансгаз участници в търга за инженеринг-доставка и строителство. По-подробни коментари другата седмица. Първо, не вземайте всичко което чухте през последната седмица около визитата на Медведев и Балканския Газов Хъб за чиста монета.

Второ, публикациите в руската преса за избрана компания за доставки на тръби – МТК остават валидно предположение, като и това че някъде в уравнението ще участват и бг компании. Играта е с подизпълнителите и поддоставчиците.

Трето, между казаното от Борисов, че саудитска компания ще участва в търга и ще инвестират, и случилото има пряка връзка. Просто Борисов е информиран и затова спешно е изпратил и Димитър Абаджиев да заеме посланическия пост. Нормално.

 

Схемата обаче става все така невъзможна защото има видима част и по-голяма невидима част. Става въпрос за кредитиране от страна на предоставящия стоки и услуги.

Тръжната документация бе направена така бързо и критерии за оценка за такива, че да откажат другите компании а само тези, които са получили предварителен клирънс – съгласуване. Личи им, че не знаят как да развият голям проект и работят без професионален консултант.", пише Василев.

 

Източник: Фейсбук на Илиан Василев

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции