<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33656" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Едрите строители на протест срещу БСП в подкрепа на властта

12 Декември 2018
0 400

Строителният бранш устрои в сряда странен протест, насочен срещу политическата опозиция и в подкрепа на правителството. Целта на заниманието е да бъдат снети обвиненията за раздути цени, лошо качество на строителството и корупция при провеждането на обществените поръчки за инфраструктура, където всяка година се разпределят милиарди от еврофондове и държавния бюджет. Управляващата коалиция, от която всъщност зависи съществуването на подобни практики, се солидаризира с "недоволството" на бранша от обвиненията на БСП. Случайно или не, часове след старта на акцията кабинетът реши да отпусне 1.350 млрд. лв. за строежа на 134 км от магистрала "Хемус".

 

Акцията бе организирана образцово, без да се блокира трафикът, за да не се дразнят гражданите. Камиони и строителна техника бяха изкарани още в ранни зори на столичния булевард "Цариградско шосе" и останаха там до 12 часа без да затрудняват движението, а междувременно представителите на бранша отидоха първо в парламента, където бяха приети радушно от неговата председателка Цвета Караянчева, а след това в Министерския съвет при премиера Бойко Борисов. Предстои среща и с президента Румен Радев.

 

Като цяло браншът получи пълната подкрепа на управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти, а БСП бе нахокана за това, че тиражирала несправедливи обвинения.

 

Самите социалисти още предишния ден дадоха заден и говорителката на партията Елена Йончева каза, че исканията им за независима оценка за качеството на построените пътища била, за да докаже "че пътищата в България отговарят на техническите изисквания и не застрашават ничий живот". Тя заяви, че това било "начин да изчистим всяко съмнение в професионализма на българския строител".

 

 

БСП: Едрият капитал напада опозицията

 

 

В сряда обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че едрият капитал напада опозицията, а единственото, което тя искала, било да се направи независима проверка за качеството на построените пътища.

 

"Целта на протестите е да подредим бранша, да създадем правила за работа", каза пред журналисти в началото на протеста председателят на управата на Камарата на строителите в България (КСБ) Илиян Терзиев. По думите му целта на колоната от машини е да покаже, че "все още сме тук, не сме отишли на Терминал 1". Помолен да коментира редицата проблемни строителни обекти, след които и ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев", както и повдигнатите обвинение срещу двама от шефовете на "ДжиПи Груп", Терзиев каза: "Ние не сме излезли за това да говорим за една или друга фирма, ние сме излезли да защитим бранша".

 

Така колективното тяло ("браншът") се оказа удобният чадър за прикритие на всяка отделна фирма.

 

"Браншът е застрашен заради това, че постоянно ни дъвчат. Това не е добре. Кому е нужно това да говориш постоянно, че този е виновен или онзи е виновен. Аз говоря за всички обекти от строителния бранш и по-точно за тези, които се работи с публични средства. Те са под прожекторите. Никой не гледа другите обекти, а те са не по-малко важни", заяви Терзиев.

 

 

Браншът: Няма доказателства за корупция и връщане на 40% от парите

 

 

Терзиев каза, че "приказките на БСП са некоректни". "Те казват, че ние връщаме 40 процента от парите, че има корупция, но това не е доказано, а само са приказки", посочи той, имайки предвид неофициалните твърдения, че за да спечели поръчка, дадена компания трябва да се съгласи да върне "под масата" процент от парите, които потъват в нечии джобове.

 

Факт е, че до момента прокуратурата не разобличила подобни практики, което обаче още не означава, че такива няма.

 

Терзиев допълни, че събраната в бранша подписка на над 60 хил. души настоява да се спре политическото говорене и секторът да се използва за евтини партийни трикове, както и да се осигури нормална среда за развитието му.

 

 

Нападките можело да намалят парите от еврофондовете

 

Другата болка и на правителството, и на строителните фирми е, че шумът за корупция и нередности може да навлече проверки от Брюксел, тъй като основните пари за инфраструктура идват от ЕС и от държавния бюджет.

 

 

"Апелираме да спрем да даваме лоши послания към Европа. С това много лесно ще намалеят финансовите средства към нас, когато вече дойде време за усвояване на средства, няма да има с кого да работим", предупреди Терзиев.

 

Той обвини в некоректност и президента Румен Радев, задето казал, че у нас се строи безкрайно скъпо и безкрайно некачествено. "Всъщност ние строим най-евтино в цяла Европа", заяви Терзиев в парламента.

 

Строителният бранш отново повтори, че ще настоява да се променят законите за устройството на територията и за обществените поръчки и вече най-ниската цена на офертите в строителството да не е водеща при избор на изпълнител. Според тях това е в основата на проблема с некачественото строителство.

 

 

Караянчева осъди опитите за дискредиране на строителите

 

 

"Осъждам всеки опит за дискредитация на българските строители и на тяхната работа в страната и в чужбина", подкрепи бранша Цвета Караянчева и напомни, че той е един от "най-важните сектори в българската икономика".

 

"Не се съмнявам в качеството на тяхната работа", декларира тя, въпреки многобройните свидетелства за обратното. "В бранша работят над 200 хил. души. Всеки от тях има семейство. Ако сметнем, ще се окаже, че над 600 хил. човека се изхранват от строителния бранш", допълни Караянчева и увери камарата, че ще им съдейства за по-тесен диалог с депутатите "да могат да се променят законите и там, където те чувстват, че има проблем, да им съдействаме".

 

Основателно е недоволството на строителите, заяви и заместник-председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов: "Всички ние трябва много да внимаваме, когато изричаме силни думи по отношение на определени сектори в икономиката, защото всички те създават брутен вътрешен продукт и заетост. Желанието ни да се представим за радикални борци за някаква истина често може да застраши бизнеса и работните места".

 

Според него БСП прави грешка, когато "тиражира недоказани обвинения" за некачествено строителство на българските магистрали и пътища, както и с исканията за независима експертиза.

 

"Силно се надявам този тип кампании срещу сектори от българския бизнес да нямат за цел действително неглижирането на българските фирми, съответно възходът на чужди големи компании, които да ползват българските за подизпълнители", допълни Веселинов.

 

 

Защита и от пътната агенция

 

Строителите получиха и подкрепата на основния се работодател – пътната агенция. Нейният председател Светослав Глосов, който допреди да заеме държавния пост оглавяваше протестрищата сега камара, счита, че нейните членове са прави в недоволството си, тъй като не трябвало се компрометира името на българския строител.

 

Пред Нова телевизия той обясни, че исканата от БСП проверка не е лесна работа: "Не се взима една проба само от един път, има методика, по която се взимат проби, има изисквания на минимален брой проби, има задължение да се направи организация на движението, да се обезопаси взимането на проби. Не е процес за половин или един час".

 

"Тези същите строители само в последната една седмица въведоха в експлоатация нови 30 километра пътища в различни краища на страната. Само след броени дни ще функционира новият участък от автомагистрала "Струма", който е 24 километра. Тези строители обещаха и предадоха този участък пет месеца преди договора", заяви пътният шеф.

 

 

Източник: "Медиапул"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции