<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83439" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия изведн...

Covid-19 най-вероятно не е тръгнал от лаборатория, обяви екипът на СЗО в Ухан

09 Февруари 2021
0 608

Възможността вирусът на Covid-19 да е с лабораторен произход е “изключително малко вероятна”. Това заявиха представителите на Световната здравна организация (СЗО), които проведоха изследване в Ухан – китайският град, който стана известен като начална точка на разпространението на заразата, пише Свободна Европа.

Covid-19 най-вероятно не е тръгнал от лаборатория, обяви екипът на СЗО в Ухан

По думи на лидера на екипа на СЗО в Ухан доктор Бен Ембарек той и неговите колеги са открили нова информация за случилото се, но тя не е довела до значителни промени, свързани с хипотезите за началото на разпространението. Той добави, че е необходима още работа, за да бъде окончателно установен първоначалния източник на коронавируса.

Филм от 2017 г. разкрива шокираща небрежност на вирусолози от Ухан

Експертите за пореден път потвърдиха, че основната теория е свързана с прехвърлянето на заразата от животно върху човек, но все още не е потвърдено как точно се е случило това. Най-възможната версия е това да се е случило през поне един допълнителен приемник преди преминаването в човешкия организъм.

За начални носители на вируса продължава да се смятат прилепите.

Covid-19 най-вероятно не е тръгнал от лаборатория, обяви екипът на СЗО в Ухан

От екипа отхвърлиха също и твърденията, че Covid-19 е циркулирал в Ухан преди китайските власти да обявят първите регистрирани случаи през декември 2019 г.

Преди година: как Ухан се превърна в първото огнище на коронавирус

Учени от Китай, 10 други държави и организации към ООН прекараха последните седмици в посещения на пазари, здравни заведения и лаборатории в Ухан и региона.

По време на пресконференцията експертите добавиха още, че бъдещо разследване е необходимо, но то трябва да се фокусира не само върху Китай, а и върху други азиатски държави.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции