<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39565" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сръбски моде...

Експерти по самоотбрана вече предлагат безплатни обучения и тренировки за хората в Хонгконг

31 Юли 2019
0 1137

"Ако видите нападатели, трябва да имате основните умения, за да спасите собствения си живот", твърди Хенри Чонг, спортен терапевт и експерт по карате.

 

В тренировката му, която се проведе два дни след атентата срещу невъоръжените пътници в Юен Лонг, участваха предимно жени на възраст между 20 и 60 години.

 

Хонконг, доскоро известен като един от най-безопасните градове в света, бе разтърсен от нападението в Юен Лонг преди няколко седмици, когато мъже облечени в бяло, нахлуха в метро станция и използваха дървени пръти. Те започнаха да бият безразборно пътниците, тъй като сред тях имало протестиращи, които се връщали от масовите протести в Хонконг. Най-малко 45 бяха ранените.

 

Инцидентът, който ви припомняме във видеото, предизвика широк гняв, отчасти защото нямаше арести, а лидерът на Хонконг – Кари Лам, категорично отрече обвиненията, че полицията в Хонконг е била съучастник на маскираните нападатели. 

 

Само няколко дни след нападението в Хонконг започнаха да се предлагат безплатни курсове по самозащита, след като мнозина се чувстваха ужасени от насилствената атака, която беше толкова нетипична за родния им град.

 

„Нещата, които се случиха през последния месец  изглеждат толкова сюрреалистични. Не мога да повярвам, че това е Хонгконг", каза Джесика Чу, 45-годишна майка на пълен работен ден, по време на тренировката на Чонг.

 

„Атаката създаде страх у всички нас. Основното ни чувство за сигурност е съсипано", добави тя.

 

Хонконг е разтърсен от най-голямата си политическа криза от десетилетия, като милиони хора излязоха по улиците, за да протестират срещу предложения закон за екстрадиция, заради който мнозина се опасяват, че правителствените критици биха могли да бъдат изпратени в Китай и бъдат изправени пред съд.

 

Протестите, завършили с жестоки сблъсъци през последните няколко  уикенда, се превърнаха в по-широко движение за всеобщо избирателно право.

 

Някои казват, че се учат да се самозащитават, защото вече не могат да се доверят на полицията, някога призната за най-професионална в Азия, за да ги защитава.

 

В нощта на нападението в Юен Лонг, полицията пристигнала на станцията едва след като нападателите напуснали зоната.

 

По-късно, голям брой мъже в бяло влязоха в близко село, но полицията и там не извърши арести, като някои от тях дори напуснаха селото пред очите на полицаите.

 

„Хонконг вече не се чувства в безопасност. Полицията не направи арести и официалните лица очевидно ги прикриваха. Когато полицията не успее да ни защити какъв избор имаме, освен да се защитим сами? “, каза Роуз Чан, жена в 40-те си години, която също присъства на тренировката на Чонг.

 

Елдад Йегер, инструктор по джудо и бивш член на израелските сили за отбрана заяви, че се чувства принуден също да предлага безплатни уроци.

 

В двучасова сесия в парк в Хонгонг, той направи сеанс по самоотбрана срещу удари и атаки от пръчки с около 40 души, вариращи от 12 до 40-годишни.

 

""

 

 

„Събитията в Хонконг напоследък не изглеждат добре … всеки трябва да знае как да се защити“, каза той.

 

40-годишна майка, която отказа да ссе представи, каза, че е довела 12-годишния си син, защото той ходи на училище сам и използва метрото.

 

„Никога не знаеш какво може да се случи. Ако има атака, никой не може да избяга“, каза тя.

 

„Разгневен съм от факта, че полицията не правеше нищо в момент, в който много хора бяха нападнати“, казва 26-годишният Сони Цанг, IT специалист, също участващ в обученията.

 

„Най-страховитото е съюзничеството между полицията и гангстерите.", добави той.

 

Много от хората обаче твърдят, че няма да бъдат сломени заради нападението. Повечето от тях казват, че отново ще излязат на простест, въпреки обстоятелствата и скорошните инциденти.

 

„Нещата стават все по-насилствени, затова трябва да се защитим, но вярвам, че все повече хора ще излязат на улицата“, заяви актрисата Белинда Чан по време на една от тренировките.

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции