<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39650" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Електрическите тротинетки не са толкова "еко", колкото си мислим

03 Август 2019
0 2591

Производителите на електрически тротинетки обичат да изтъкват техните екологични предимства, често напомняйки на водачите им, че всяко двуколесно превозно средство може да помогне за редуцирането на въглеродните емисии и за борбата срещу климатичните промени. Но истината е много по-сложна, пише The Verge.

 

Ново изследване от щатския университет на Северна Каролина откри, че споделените електрически тротинетки може и да са по-приятелски към околната среда от повечето коли, но са по-малко "зелени" от доста други опции, в това число колелата, ходенето пеш и някои видове обществен транспорт. Водачите им си мислят, че правят вярната стъпка, като се качват на тротинетка, която е електрическа и следователно свободна от въглерод. Но онова, което не виждат са всички емисии, които се създават от производството, експлоатацията и поддръжката им.

 

ЗРЯЛ ЧОВЕК НА ТРОТИНЕТКА? ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е НЕОБИЧАЙНА ГЛЕДКА

 

Джеремая Джонсън, автор на проучването и професор по градско, конструктивно и ландшафтно инженерство, прави това, което се нарича "анализ на жизнения цикъл" на индустрията на безмоторните скутери. Това означава изследване на всички емисии, свързани с всеки един аспект от живота на тротинетката: производството на материалите ѝ, като литиево-йонната батерия и алуминиевите части, транспортирането ѝ с кораб от страната на производство (най-често Китай) до града, в който ще се използва, както и събирането, зареждането и преразпределението на тротинетките като част от споделената услуга. 

 

Резултатите от изследването са едновременно очевидни и изненадващи. Шофирането на автомобил е възможно най-малко приятелската към околната среда опция, но използването на автобус, особено дизелов, по високо натоварен маршрут, се оказва по-добър вариант от използването на електрическа тротинетка. Вървенето пеш и карането на колело, дори и да е електрическо, са значително по-екологични от използването на е-скутер.

 

ПРЕДЛОЖИХА МАКСИМАЛНА СКОРОСТ ОТ 20КМ/Ч ЗА ГРАДСКИТЕ СКУТЕРИ, А СЪЩО ТАКА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ И ЗАСТРАХОВКА

 

В крайна сметка нивото на парникови газове, произведени от скутер за измината миля е малко над 200 грама CO2. За сравнение, емисиите от жизнения цикъл за обикновен автомобил е над 400 грама CO2. Така че да карането на тротинетка определено печели пред шофирането на кола. Проблемът обаче е, че само една трета от пътуванията със скутер заместват пътуването с кола.

 

Университетският екип проведе анкета между водачите, за да разбере как хората използват тротинетките и какъв вид пътувания заместват с това, че карат двуколесно електрическо превозно средство. И ето какво установи – 49% от водачите иначе биха вървяли или карали велосипед, 34% биха ползвали кола, 11% биха се качили на автобус, а 7% изобщо не биха предприели пътуването. 

 

Въпреки че около 63 процента от електричеството в САЩ се генерира от изкопаеми горива, въздействието върху околната среда, което предизвиква електричеството, използвано за зареждане на всеки скутер, е малко – около 5% от цялостното въздействие, откриха изследователите. Така че главните виновници са материалите, използвани за сглобяването на всяка тротинетка, най-вече алуминият, както и въглеродът, произведен от превозните средства, използвани от независимите доставчици на споделената услуга, за да съберат и презаредят скутерите всяка нощ.

 

КУЧЕ МОДЕЛ КАРА ТРОТИНЕТКА (ВИДЕО)

 

Има няколко прости решения на тези проблеми, които компаниите за тротинетки вече се опитват да въведат. Първата е да намалят цялото това каране на доставчиците, които вечерно време събират скутерите из града за зареждане. Това може да стане като въведат нова услуга, която позволява на клиентите им да запазят тротинетка предварително, което би редуцирало нуждата от непрестанно събиране на скутерите, в случай, че няма достатъчно клиенти, които да търсят тротинетка.

 

Друг начин да се редуцира въздействието върху околната среда е да се изработи по-добър скутер, който да издържа по-дълго време от моделите, които бяха наложени през ранните дни на бума на тротинетки. 

 

"Ако компаниите са в състояние да удължат живота на техните тротинетки без да удвояват въздействието от материала и производството, това би редуцирало натоварването на километър", казва Джонсън.

 

Самите компании вече правят това. "Bird" наскоро пусна своя скутер от ново поколение с по-дълъг живот на батерията и по-здрави части. "Lime" също предложиха нови модели, които, според тях, подобряват единицата икономия в бизнеса с тротинетки. 

 

Но в крайна сметка твърдението, че карането на тротинетка е възможно най-зелената опция за придвижване засега просто не е вярна. И компаниите за скутери изглежда, че си дават сметка за това.

 

 

Източник: The Verge

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции