<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32223" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Емблематичните за София жълти павета намаляват с 80 кв. м.

10 Октомври 2018
0 1295

Една част от жълтите павета в центъра на София ще бъдат заменени с нова гранитна настилка. По-конкретно става дума за близо 80 кв. м. от емблематичните за столицата павета, които до скоро бяха поставени в градината "Св. Климент Охридски" между Народното събрание и Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 

 

 

Това пространство се ремонтира от няколко месеца и е част от проекта за обновяване на софийския център. Работата е поверена на строителната фирма "ПСТ Груп", които трябва да освежат пространството около Народното събрание, храма "Александър Невски" и Военния клуб.

 

 

Преди няколко месеца започна работата по градините "Св. Климент Охридски" и "Кристал", както и по улица "Московска". Свършеното там до момента също предизвика съмнения за качеството, подобно на ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

 

 

От тази зона също се публикуват снимки на неравности, макар и доста по-малко. Освен това и там дейностите не са приключили.

 

""

 

Иначе смяната на жълтите павета е съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като те са културна ценност и са защитени от закона. Очаква се гранитните плочи да са по-удобни за пешеходците, тъй като паветата са доста хлъзгави при сняг и дъжд.

 

""

От Столична община посочиха, че извадените вече жълти павета се почистват и пазят на охранявана площадка в т. нар. зона 4, която се ремонтира от "ПСТ Груп". Те ще бъдат използвани за пренареждането на настилката на ул. "Шести септември", а целта е подмяна на евентуално счупени по време на работата блокчета.

 

Ако след пренареждането там останат неизползвани павета, те ще бъдат складирани и употребени при следващи ремонти.

 

""

 

Автор на проекта за ремонт и на тази част от центъра е архитектурното студио "А.Д.А" на арх. Иво Пантелеев. Той прави и проекта за обновяване на ул. "Граф Игнатиев".

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции