<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=22380" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ердоган: Европейският съюз не ни иска, защото сме мюсюлмани

23 Юни 2016
0 7624

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи Турция да проведе референдум по въпроса дали страната да продължи процеса си към присъединяване към ЕС, който от доста време е в застой, пише "Хюриет дейли нюз", цитиран от Vesti.bg.

 

Нахвърляйки се гневно върху отношението на ЕС към Анкара, Ердоган заяви, че Турция може да направи референдум като този във Великобритания, където днес хората решават дали страната да остане член на ЕС.

 

"Може да попитаме хората какво мислят, точно както го прави Великобритания", заявил Ердоган в реч по време на вечеря на 22 юли. "Ако ЕС се отдръпне заради темата за тероризма (бел. ред. промените в турското антитерористично законодателство), лесно ще обясним на народа положението. Ние бихме попитали: "Да продължим ли преговорите с ЕС или да приключим с това?" и ще се съобразим с хората", казал турският президент, цитиран от Ройтерс.

 

Той обвини ЕС, че не иска да приеме Турция за свой член, защото по-голямата част от населението на страната е мюсюлманско. Ердоган заяви, че на Турция ѝ е било обещано членство още през 1963 г., но оттогава нищо не се е случило. "Защо преговорите са в застой?", пита той.

 

Ердоган попита риторично и какво ще прави ръководството на ЕС, ако Турция отвори границите си и бежанците тръгнат към Европа. Споразумението за реадмисия между Турция и ЕС е ключово за визовата либерализация. По-рано Ердоган заяви, че ако преговорите за отмяна на визите за турски граждани се провалят, споразумението за реадмисия няма да мине в турския парламент.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции