<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37096" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ЕС проверява пътищата в България, построени с европари

07 Май 2019
0 497

Европейската сметна палата е започнала проверка как се строят пътища в България, финансирани с европейски средства, съобщава Mediapool.

 

 

Ще бъдат проверени също Чехия, Полша и Испания, които са част от трансевропейската транспортна мрежа и трябва да осигуряват свързаност в Общността. Одитната комисия ще проследи дали напредъкът на строителството на части от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в тези четири държави върви по план. Ако пък има вече завършени пътища от тази мрежа, ще се проследи дали те се поддържат в добро състояние.

 

 

Одиторите ще проверят също така дали отпуснатите средства за пътна свързаност осигуряват напредък на държавите членки към навременно завършване на мрежата и по-добра връзка на гражданите в различните региони и между държавите членки.

 

В България сред проектите, финансирани като част от TEN-T мрежата, са лотове от автомагистрала "Струма" и прилежащият ѝ тунел "Железница",  Южната дъга на Софийския околовръстен път, редица първокласни, второкласни и третокласни пътища, както жп линията Елин Пелин – Костенец, обновяването на редица жп гари в страната и други проекти.

 

 

""

 

Целта на Европа е до 2030 г. TEN-T мрежата да обхване и да бъдат завършени девет основни коридора с дължина около 40 000 км. от Балтийско море до Атлантика и от Скандинавия до Средиземноморието. Тези коридори имат най-високо стратегическо значение за постигане на целите на свързаност на регионите в Европа.

 

Финансирането от ЕС за пътна инфраструктура в периода 2007—2020 г. възлиза на около 82 млрд. евро, половината от които са изразходвани за основната и широкообхватната мрежа. Основните бенефициенти на това финансиране са централно- и източноевропейските държави членки, припомнят от Европейската сметна палата.

 

Очаква се одитният доклад с резултатите от проверката да бъде публикуван в началото на 2020 г.

 

Източник: Mediapool.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции