<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32157" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ето как един външен експерт коментира убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

08 Октомври 2018
0 11077

Втори ден новинарският поток кръжи около убийството на телевиизионната водеща Виктория Маринова.

 

 

Защо беше убита русенската журналистка и дали това жестоко престъпление е свързано с работата й? На тези въпроси търси отговор Дойче веле в интервю с Даниел Кадик от софийското бюро на фондация "Фридрих Науман".

 

Ето какво казва той:

 

"Все още не можем да кажем за какво точно става дума. Досега полицията съобщава, че Маринова е била изнасилена и тежко малтретирана, което само по себе си е ужасно. Интересното е, че цялото гражданско общество в България начаса се захвана с това престъпление. Тоест, в България никой не се съмнява, че в случая евентуално може да става дума за политически мотивирано деяние. Дори ако се установи, че това е чисто криминално престъпление, може би битово убийство или убийство по други причини, пак трябва да подчертаем, че медиите в България са в много тежко положение и, естествено, всеки веднага си казва: това престъпление има политическо измерение."

 

Кадик припомня, че в световен мащаб България се намира на 111-то място по отношение на медийната свобода. Страната ни е на последно място по този показател не само в ЕС, но и на целия Балкански полуостров.

 

Според него, за това има няколко причини. От една страна в България на хартия съществуват свободни медии, но структурата на собствеността е силно централизирана – тоест, малко на брой собственици контролират повечето медии. Освен това в България не функционира и пазарът на реклама. Така например сумите, които ЕС отпуска за реклама, обикновено се контролират от Министерския съвет, а това води до силна автоцензура вътре в медиите.

 

Друг проблем е, че в провинцията има случаи на огромна корупция, а оттук – и много заплахи срещу журналисти, най-вече срещу разследващи.

 

Даниел Кадик признава, че не очаква кой знае какъв напредък по отношение на медийната свобода в България. И допълва:

 

"Съвсем наскоро Международният институт по печата IPI изпрати спешно писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което настоява за повече закрила за журналистите и за повече медийна свобода в България. Откакто България влезе в ЕС, медийната свобода непрекъснато се свлича надолу и, уви, аз не мога да видя никакви положителни тенденции. Положението действително е толкова лошо, че „Свободна Европа" се завръща в България."

 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции