<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40138" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Железопътната линия в Хемпшир е първата в света, захранвана от соларна ферма

23 Август 2019
0 796

Първата в света соларна ферма, която задвижва директно железопътна линия, е станала възможна с поставянето на коловоза в близост до Алдършот, Хемпшир. Това проправя пътя за влакове със слънчева енергия, пише Гардиън.

 

 

От петък около 100 слънчеви панела на трасето ще доставят възобновяема електроенергия за захранване на сигнализацията и светлините по маршрута на Wessex на Network Rail.

 

 

Пилотната схема с мощност 30kW може да проправи пътя за по-голям проект, способен да захранва директно влаковете, които използват този маршрут от следващата година.

 

 

Слънчевият пробив идва, когато Network Rail планира да похарчи милиарди за електрифициране на железопътни линии, за да избегне движение на влакове с дизел. Това може да помогне за намаляване на замърсяването на въздуха, емисиите на парникови газове и разходите за електроенергия.

 

""

Network Rail се надява да използва схемата, разработена от благотворителната организация 10:10 Climate Action и Imperial College London, за да зарежда чрез слънцето своите железопътни линии в цялата страна.

 

 

Изследователският екип зад проекта, наречен Riding Sunbeams, изчислява, че слънчевата енергия може да захранва 20% от мрежата на Merseyrail в Ливърпул, както и 15% от маршрутите в град Кент, Съсекс и Уесекс.

 

 

Според екипа има възможност и за слънчеви трамваи в Единбург, Глазгоу, Нотингам, Лондон и Манчестър.

 

 

В същото време Индия вече е дом на 250 влака, задвижвани от слънчеви панели, прикрепени директно към покрива на влака, но страната планира да разработи свои собствени слънчеви ферми на релсите, тъй като теглото на панелите означава, че влаковете им се нуждаят от повече енергия от обикновено.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции