<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=22441" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Жена осъди Министерство на здравеопазването заради липса на лечение

28 Юни 2016
0 1871

Медицинска сестра от Асеновград осъди здравното министерство за дискриминация. Става дума за липсата на адекватно лечение на рядкото заболяване, от което страда, съобщи Нова телевизия.

 

ЛЕКАР ОТ КВ. "ФАКУЛТЕТА" КРАДЕ ПАЦИЕНТИ

 

Камелия Чернева спечели обезщетение от държавата, а докато течеше делото ѝ НЗОК осигури клинична пътека за хората с болестта муковисцидоза. Това е тежко тежко генетично, автозомно-рецесивно заболяване, което се проявява в детска възраст и се характеризира с нарушена функция на екзокринните жлези. Нарушена е функцията на хлорните канали, намиращи се във връхната част на секретиращите епителни клетки на дихателните пътища. При нормални условия в лигавицата на дихателните пътища първо се секретират натриевите йони, след това хлорните йони и водата. Като резултат тя остава влажна.

 

Медицинската сестра завежда делото за 50 000 лева с мотива, че щом държавата не може да осигури лечение, то поне трябва да покрие разходите за животоспасяващите лекарства, които са ѝ необходими. В продължение на 5 години Чернева се лекува сама.

 

МИНИСТЪР МОСКОВ ПРЕД ГОСПОДАРИТЕ ЗА РАЗКРИТАТА СХЕМА С ИЗДАВАНЕТО НА БОЛНИЧЕН ЗА СЪДА СРЕЩУ РУШВЕТ

 

"Това е победа за 210 души в България, страдащи от муковисцидоза. Министерството на здравеопазването си получи заслуженото и очаквам оставки – на здравния министър и на всички около него заради несвършената работа", заяви жената.

 

Тя обясни, че съдебното решение е кулминация на 10-годишната битка, което водят болните. По думите ѝ за този период те не са получили лечение, но от януари 2015 г. вече има самостоятелна клинична пътека.

 

МИНИСТЪР МОСКОВ ИЗМИСЛИ ДЕН 31-ВИ СЕПТЕМВРИ

 

Страдащите от мусковисцидоза обаче сигнализират, че тя отново не отчита спецификите на заболяването и не предоставя адекватна здравна помощ.

 

"Ако това решение влезе в сила, то ще бъде сигнал за всички болни от муковисцидоза, че при неполучаване на адекватно лечение те биха могли да търсят правата си в съда", поясни тя.

 

От Министерството на здравеопазването обясниха, че в момента решението на Административния съд в Пловдив не е окончателно и ще го обжалват пред Върховния административен съд в София.

 

Източник: Ureport.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции