<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=57103" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Жените, които могат да спят по 36 часа

29 Февруари 2020
0 441

Непробуден сън за цели 36 часа. Проблеми със събуждането. Толкова големи, че докато не бутат в рамките цял час и накрая не изсипят чаша вода върху лицето ти, не можеш да се събудиш. Това не е резултат от преумора или злоупотреба с алкохол или наркотици. А рядко медицинско състояние, съобщава DailyMail.

 

Хората, които страдат от него, живеят доста труден живот. Пропускат ангажименти, непрекъснато търсят ефективни начини за събуждане, дори решават да нямат деца, защото не биха могли да се грижат за тях.

 

Пола Стюарт е на 38 години. Има собствен бизнес. Но често пропуска да отиде в офиса, защото спи. Разказва, че още от малка мразела да става рано за училище. В по-зряла възраст обаче има истински проблеми със събудането. Обикновено приятелят й я буди по около час. Това включва бутане, музика, светлина и накрая – чаша вода в лицето. Пола не се сърди, защото знае, че иначе би останала още дълго в леглото. Понякога спи и по 36 часа, ако някой не й помогне да се събуди. 

 

Шофьор на “Тесла” спи, докато кара по магистралата (ВИДЕО)

 

“Това е истинско проклятие. Аз мога да разчитам единствено на партньора си да ме събуди. Иначе ще проспя деня”, казва жената от Ливърпул. Тя допълва, че преди двамата да заживеят заедно, непрекъснато пропускала да отиде на работа, защото спяла толкова дълбоко, че все едно е в кома. 

 

Преди години Пола преживява кошмар. Докато е студентка в САЩ се буди една сутрин, за да види на улицата преобърнати коли и потрошени сгради. Едва при тази апокалиптична гледка разбира, че е минало торнадо, което тя е проспала.

 

Заради особеното си състояние тя е решила, че не иска деца. “Аз не мога дори да се вдигна от леглото със собствени сили. Как бих могла да се грижа за друг? Не мога да поема такава отговорност”, казва Пола.

 

Медицинските й тестове показват, че е абсолютно здрава. И все пак – д-р Иршад Ибрахим – директор на лондонския Център за изследване на съня, казва, че Пола далеч не е единствената, която страда от подобно състояние. То се нарича “инерция на съня”, обяснява специалистът. Най-просто казано – при него стремежът на мозъка към сън надвива този към будуване. И това е състоянието през почти цялото време, а не както при обикновения случай – желание за сън при умора или дълго будуване. Дали това значи, че Пола и другите като нея постоянно се чувстват преуморени. Може би. Самата тя твърди, че дори и след 36 часа спане не е свежа.

 

Недоспиването има негативни ефекти върху продуктивността и здравето ни

 

Междувременно всичко, което е опитала, за да се буди, засега е неуспешно. Жената разказва за случка преди години – излязла със сестра си и приятели. Решила да се прибере по-рано, но заспала и нямало кой да отключи на сестра й. Тя звъняла по телефона над 50 пъти и блъскала по вратата толкова силно и продължително, че съседите заплашили, че извикат полиция. Нищо не помогнало. Наложило й се да прекара нощта навън. Била толкова ядосана, че след това ударила Пола.

 

“Беше ужасно – да признаеш пред себе си, че хората не могат да разчитат на теб, защото не можеш да направиш нещо толкова просто – да се събудиш”, казва Пола.

 

Тя не е единствената с такъв проблем. 38-годишната Лиз от Есекс също трудно се събужда. Тя е майка на две деца и разказава, че в опита да се събуди нагласява 15 различни аларми на телефона си. След това ги проспива всичките. Успява да събуди само съпругът, който застава до леглото и започва говори на висок глас. Понякога му се налага да крещи. Лиз казва, че му е благодарна за разбирането. Естествено, по-голямата част от грижите за децата падат върху него.

 

Катаджия от Пазарджик е хванат да спи по време на дежурство

 

От същия проблем се оплаква и Линет – на 38 години от Глазгоу. Заради състоянието си тя е проспивала уикенд пътувания и погребения на близки. Веднъж дори и земетресение. Непрекъснато ходи по лекари и си прави изследвания, за да провери дали няма някакво заболяване. Тестовете сочат, че е здрава. Води дневник с всичко, което яде, записва си кога ляга и кога става. Въпреки усилията обаче не може да се събуди сама. Разчита за това на съпруга си, който трябва да я вика по име по десет минути всяка сутрин и да й вземе завивките.

 

Източник: DailyMail

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции