<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30614" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Жестоко убийство на кученце променя законите в Турция

17 Юни 2018
0 25829

Зверство над кученце предизвика публичен гняв в Турция и заявки от водещи политици за нов закон срещу насилието над животни, съобщи турският в. „Хюриет“. Случаят напомня на случая с кучето Мима у нас, намерено с отрязани крака, което стана повод за криминализирането на жестокостта срещу животни в България.

 

Кученцето бе открито на 13 юни от минаващи в гориста местност в района Сапанджа в северозападната провинция Сакария. Животинчето се борело за живота си, след като и четирите му крачета били отрязани.

 

""

 

Местни хора хоспитализираха кучето в Истанбул, но два дни по-късно, въпреки спешната операция, то почина.

 

Лекарят, оперирал жертвата, посочи, че лапите му са били отрязани от брадва или подобен инструмент.

 

Смъртта на кученцето предизвика всеобщо възмущение и хиляди потребители на социални медии призоваха властите да открият и накажат извършителя.

 

Местната полиция и останалите власти са мобилизирани да открият човека.

 

""

 

„Един така наречен човек е причинил болката и смъртта на това кученце. Ние ще направим всичко, за да го намерим ", коментира председателят на организацията „Общество за бездомните животни” Ясин Йълмаз .

 

Оказа се, че шофьор на строителен камион, работещ в района, е бил задържан, съобщи на 16 юни главният прокурор на Сакария. След като са му взети показания, шофьорът, чиято самоличност засега не се обявява, бе освободен по-късно същия ден.

 

Губернаторът на Сакария Ирфан Балканлиоглу коментира, че все още не е ясно дали случаят е резултат от преднамерена атака срещу животното или инцидент.

 

"Тежкотоварно превозно средство може да е отрязало краката на кучето. Дори шофьорът да не е видял кучето, ние все пак ще направим необходимото, защото той е трябвало да е сигурен, че няма живи същества наоколо, когато работи по строителството. Все още разследваме въпроса ", каза областният управител.

 

Междувременно любители на животните обявиха парични награди за всеки, който помогне на властите да идентифицират заподозрения садист, отговорен за смъртта на кученцето.

 

Популярният автор на песни Синан Акчъл обяви награда 50 000 турски лири (10 500 долара), а композиторът Озан Чолакоглу заяви, че ще плати 10 000 лири (2100 долара) на всеки, който идентифицира заподозрения.

 

Ердоган лично се ангажира с новия закон

 

Турски политици се намесиха в дебата по случая, като някои от тях призоваха за по-тежки наказания в случаи на насилие срещу бездомни животни.

 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган на 16 юни обеща да засили законодателството за защита на животните. "Защитата на животните е не само задача, но и част от нашата вяра, нашата човечност. Животните не са стока, а живи същества", коментира държавният глава в серия туитове.

 

Ердоган пое ангажимент след изборите на 24 юни партията му да внесе нов законопроект за правата на животните.

 

"През 2004 г. приехме Закона за защита на животните – първият независим закон за защита на животните. Ще дадем приоритет и на проекта на правителството, който съдържа нови санкции за правата на животните, в новия период", каза той.

 

„Осъждам варварите, убили живо същество по този начин. Първата работа на парламента, когато започне работа, ще бъде приемането на нов закон, който предвижда присъди до 10 години и половина за такива инциденти ", коментира депутатката от управляващата Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Лютфие Селва Чам.

 

Нов правителствен законопроект бе внесен в парламента през април и той гласи, че животните в Турция "не са собственост", което е забележителна промяна на перспективата в турското право.

 

Според законопроекта онези, които изтезават животни, ще получават от 4 месеца до 3 години затвор.

 

В последните години в Турция има многобройни новини за мъчения и убийства на животни, но обикновено извършителите се измъкват със скромни наказания.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции