<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37614" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Задръстване от чакащи да изкачат Еверест, трима загиват заради забавянето

24 Май 2019
0 5163

Тази седмица стотици алпинисти, тръгнали да изкачват най-високия връх в света, бяха принудени да чакат с часове на смразяващите температури и на голяма надморска височина в така наречената "Зона на смъртта" под Еверест, съобщава The Guardian.

 

Според местна медия смъртта на трима души е свързана със забавянето, причинено от задръстването на над 8000 метра в планината. Американец и двама индийци са загинали, докато са се връщали след изкачването на върха.

 

Медиите разпространиха снимка от задръстването по тясната пътека, което според очевидци е блокирало 250-300 души за между 3 и 4 часа. Струпването на толкова много алпинисти се дължи на доброто време и подходящите за изкачване на върха условия през тази седмица.

 

 

""

 

 

Единият от  загиналите е 54-годишният американец Доналд Кеш, който е припаднал след необичайно дългото изкачване. Двамата шерпи, с които се е изкачвал, не са успели да го върнат в съзнание, той е починал и съгласно волята му тялото ще остане в планината.

 

Анджали Кулкарни, също на 54 години, е починала при слизане със съпруга си, съобщиха организаторите на тяхното изкачване. Водачът на групата Фупден Шерпа обяви, че "заради огромния трафик в сряда и забавянето на обратното потегляне, тя остана без енергия".

 

Шерпа, който си припомня подобни ситуации с жертви през 2017 г., казва, че се е наложило групата да слиза към лагера 3 часа повече от обичайното и това, според него, е довело до смъртта на Кулкани. Тя е стигнала до палатките с измръзвания и други наранявания.

 

Двама души – индиец и ирландец, загинаха миналата седмица на Еверест, след като за целия предишен сезон жертвите са 5. За изкачването няма квотни ограничения и според неокончателни данни през 2018 г. на върха са стъпили 802 души – чужденци и местни водачи, а тази година се очаква броят им да е още по-голям.

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции