<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38063" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Задържаният руски журналист Иван Голунов остава под домашен арест (снимки)

09 Юни 2019
0 1165

Московски съд постанови  домашен арест за срок до 7 август на арестувания в петък руски разследващ журналист Иван Голунов, предава агенция TAСС.

 

 

 

""

 

 

Той беше задържан по обвинение в опит за продажба на голямо количество наркотици. Сутринта Голунов е бил приет в болница, след като е припаднал преди заседанието на съда.

 

 

ПУТИН ПОДПИСА ЗАКОН, КОЙТО ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЦЕНЗУРА В ИНТЕРНЕТ

 

 

Близо 300 души се бяха събрали пред съда, за да го подкрепят. Съдията отхвърли искането на следствието за най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража, и наложи домашен арест за срок от два месеца със стандартните ограничения – забрана за ползване на интернет, общуване по телефона с други лица освен с адвокатите и следователите, забрана за напускане на жилището и за смяна на местожителството.

 

 

""

 

 

38-годишният разследващ журналист от независимото интернет издание "Медуза" според московската полиция е бил задържан на 6 юни на булевард "Цветной" на 6 юни и в раницата му били открити около 4 грама мефедрон, а при обиск в квартирата, където живее под наем – още 5 грама кокаин. Беше му повдигнато и обвинение в опит за разпространение на наркотици.

 

 

Голунов не се призна за виновен и заяви: "Не съм извършил престъпление, готов съм да съдействам на следствието, към наркотиците нямам никакво отношение и никога не съм употребявал".

 

 

""

 

 

Неговите колеги, както и правозащитници, смятат, че обвиненията са изфабрикувани. Колегите му протестираха пред сградата на московската полиция на "Петровка" 38 с настояване да бъде освободен.  Мнозина от събралите се пред сградата на съда носеха плакати с надпис: "Аз съм журналистът Иван Голунов, арестувайте и мен!" Няколко души са били задържани.

 

 

ВЕЛИКА РУСИЯ, УМИРАЩА РУСИЯ

 

 

Според генералния директор на сайта "Медуза" Галина Тимченко и главния редактор Иван Колпаков Голунов е преследван заради професионалната си работа. По думите на Тимченко той е получавал смъртни заплахи почти ежедневно. Самият той заяви пред съдията, че обвиненията срещу него са свързани с разследванията за мафиотската подялба на "бизнеса с гробищата" в Москва.

 

 

Сайтът "Медуза", основан през 2014 г., за няколко години се наложи като една от най-уважаваните медии в Русия. Седалището му е в Рига, Латвия, но някои от журналистите му са базирани в Русия.

 

 

""

 

 

Съветът при президента за правата на човека поиска проверка на законността и обосноваността на действията на полицията, а след ходатайство на депутати пред прокуратурата, делото на Голунов бе прехвърлено на Главното следствено управление на Следствения комитет на Руската федерация за Москва – "за да не го разследва същият орган, който го е арестувал", както обясни пред ТАСС заместник-председателят на Комитета по сигурността в Държавната дума Александър Хинщейн.

 

 

Източник: TAСС.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции