<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30452" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Законопроектът "Тиха нощ": Полицията ще затваря кръчми и ще конфискува тонколони

07 Юни 2018
0 1305

Полицията ще получи правомощия да глобява шумните заведения след 23:00 часа и да спира музиката. Тя ще може също да затваря заведения и да изземва в полза на държавата тонколони и музикални инструменти.

 

Това гласи проект на Закон за защита от шума в околната среда, внесен в парламента от Валери Симеонов и други депутати от Патриотичния фронт, съобщи Медиапул. Днес законопроектът мина първо четене в комисия по околна среда с 13 гласа „за“, нула против и 7 „въздържал се“.

 

Униформените ще могат да затварят заведенията, които вдигат шум в малките часове, до 7 дни, а при повторно нарушение в рамките на година – до 30 дни, е записано в проекта.

 

Купонът свърши, дами и господа

 

Проектът на патриотите не допуска изключения  за режима на шума в определени зони – забраната за шум на открито в интервалите 14:00-16:00 и 23:00-8:00 се отнася за жилищни и курортни зони, и за зони със смесено предназначение.

 

Стоп на нон-стоп магазините?

 

На магазини или производствени обекти в жилищни сгради пък се забранява да работят между 23 и 8 ч., както и да зареждат в малките часове на денонощието. Изключение се допуска само за обществени мероприятия на открито.

 

„Не може една женица с шумомер да обикаля заведенията“

 

Основната промяна в законопроекта е, че правомощията във връзка с контрола над шума се възлагат на Министерството на вътрешните работи. Сега правомощия имат само регионалните здравни инспекции и процесът по налагане на санкции е бавен и тромав, посочи Симеонов пред депутатите от екокомисията: "От опитите за въвеждане на някакъв ред се оказа, че едно заведение не може да бъде санкционирано за три месеца, тоест за целия летен сезон". "Сега съставяме констативен протокол и след 30 минути музиката пак кънти", каза Симеонов.

 

"Не може една женица от РЗИ с шумомер да обикаля нощем заведенията без поне двама полицаи, защото отсреща има агресия", добави той.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции