<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38409" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Закриват скандалната изложба, картините-фалшификати отиват за разследването (снимки)

20 Юни 2019
0 948

Скандалната изложба „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ се закрива, съобщават от столичната галерия „Структура“, цитирани от "Площад Славейков".

 

 

""

 

 

Всички картини ще бъдат предоставени от собственика им, колекционера Николай Неделчев, за разследването на случая с откритите фалшификати.

 

 

СКАНДАЛНА ИЗЛОЖБА В СОФИЯ: ПРЕДСТАВЯТ КОРИЦА НА "КАМАСУТРА" ЗА РИСУНКА НА СИРАК СКИТНИК (СНИМКИ)

 

 

„За да съдействаме за установяване на истината, налага се всички творби от изложбата да бъдат предоставени за изследване по реда на българското законодателство и от компетентните органи. По тази причина изложбата  се закрива“, гласи съобщението в социалната мрежа.

 

 

ЕДНА СКАНДАЛНА ИЗЛОЖБА: МОДЕРНИЗЪМ ИЛИ ФАЛШИФИКАЦИЯ?

 

 

Експозицията бе открита на 30 май, а десетина дни по-късно стана ясно, че някои от произведенията в нея са ментета – копирани са произведения на съвременни автори и са подписани с имената на български творци: Сирак Скитник, Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев. 

 

 

""

 

""

 

 

В началото на тази седмица Николай Неделчев подаде жалба в прокуратурата, че е станал жертва на измама.

 

 

Неделчев разказа, че е купил фалшивите картини от антиквариата на Александър Александров на столичната ул. „Цар Асен“ по препоръка на реставратора доц. Стефан Белишки.

 

 

""

 

 

От Инспектората по опазване на културното наследство към Министерството на културата  уточниха, че „Александров не е подавал заявление и не е вписан в Регистъра на лицата, имащи право да извършват търговска дейност с движими културни ценности. Разследващите органи ще преценят дали има извършено престъпление или не“.

 

 

Източник: "Площад Славейков".

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции