<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38122" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

“Закрила на детето“ се самосезира заради обвинения в тероризъм ученик от Пловдив

11 Юни 2019
0 337

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се е самосезирала заради случая с ученика от Пловдив, обвинен в тероризъм. Причината е разкриването на самоличността и изнасянето на лични данни на заподозрения за връзки с ИДИЛ и подготвянето на атентат в града под тепетата 16- годишен младеж, пише Медиапул.

 

ЕТО ГИ САМОДЕЛНИТЕ БОМБИ НА 16-ГОДИШНИЯ УЧЕНИК, ПОДГОТВЯЛ АТЕНТАТ В ПЛОВДИВ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

Тъй като случаят предизвика широк обществен отзвук, Агенцията за закрила на детето проверява дали информационната агенция, изнесла данните на детето, е нарушила Закона за закрила на детето.

 

Според закона, сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители, а който наруши тази разпоредба се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева, имуществена санкция от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – с глоба от 3000 до 5000 лв. и имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв.

 

 Във въпросната публикация са посочени имената на момчето, местоживеене, учебно заведение, клас, в който се обучава, имена на родител и неговото занятие.

 

ПСИХОЛОГЪТ НА УЧЕНИКА ОТ ПЛОВДИВ, ОБВИНЕН В ТЕРОРИЗЪМ: ТОЙ НЕ Е БИЛ СПОСОБЕН ДА ГО ИЗВЪРШи

 

От ДАЗД са изпратили писмо и до специализираните служби за борба с тероризма и радикализацията с искане да бъдат дадени насоки за реакция в подобна ситуация.

 

Целта е да се гарантират правата и интересите на детето и да се окаже необходимата подкрепа на семейството, в т.ч. при наличие на други деца в семейството. Също така и за целенасочени превантивни действия по отношение на всички деца, с оглед избягване на други подобни случаи.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции