<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56760" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

“Западната диета” води до увреждания на мозъка, откриха учени

19 Февруари 2020
0 363

Следването на “западна диета” само за една седмица може да влоши мозъчната функция и да насърчи иначе здрави млади хора да преяждат, твърдят учени.

 

Изследователите открили, че след седем дни консумиране на храна с високо съдържание на мазнини и захар, доброволците на възраст около 20 години дали по-лоши резултати на тестове за памет и желаели повече бърза храна веднага след като приключели с храненето си.

 

Констатацията подсказва, че западната диета затруднява хората да регулират апетита си и сочи за нарушение в мозъчната област, наречена хипокампус, като възможна причина.

 

 

&#8220;Западната диета&#8221; води до увреждания на мозъка, откриха учени

 

„След една седмица на хранителен режим в западен стил, вкусната храна като бързи закуски и шоколада стана по-желана, когато доброволците се чувстваха нахранени“, казва Ричард Стивънсън, професор по психология в университета Маквари в Сидни.

 

„Това ще направи по-трудно да се съпротивлявате на желанията си за бърза храна, което ще ви накара да ядете повече, което от своя страна ще породи повече щети на хипокампуса и порочен цикъл на преяждане“, добави той.

 

Предишни проучвания с животни показали, че нездравословната храна уврежда хипокампуса – мозъчния регион, участващ в контрола на паметта и апетита.

 

Не е ясно защо, но има идея, че хипокампусът обикновено блокира или отслабва “спомените” за храната, когато сме нахранени, така че гледането на торта да не залива ума със спомени колко вкусна е тя.

 

“Когато хипокампусът функционира неефективно, вие получавате този поток от “спомени” и затова храната е по-привлекателна”, твърди Стивънсън.

 

Той вярва, че след време правителствата ще бъдат подложени на натиск да наложат ограничения върху преработената храна, точно толкова, колкото и върху тютюнопушенето.

 

„Доказателствата, че преработените храни могат да доведат до фини когнитивни нарушения, които влияят на апетита и служат за насърчаване на преяждането при иначе здрави млади хора, трябва да бъдат тревожна констатация за всички“, каза той.

 

 

&#8220;Западната диета&#8221; води до увреждания на мозъка, откриха учени

 

 

В по-дългосрочен план следването на “западна диета” допринася за затлъстяване и диабет, като и двете са свързани със спада в мозъчната ефективност и риска от развитие на деменция.

 

„Целта тук е осъзнаването, че “западната диета” може да генерира първоначални и доста фини когнитивни нарушения, които подкопават контрола на апетита, което постепенно отваря пътя за всички тези други странични ефекти“, добави Стивънсън.

 

Рейчъл Батерхам, която е професор по затлъстяване, диабет и ендокринология в Университетския колеж в Лондон заяви, че това е едно от първите проучвания, които изследват дали “западната диета” нарушава контрола на паметта и апетита при хората.

 

„Разбирането на въздействието на западния хранителен режим върху мозъчната функция е спешност предвид сегашния хранителен климат“ каза тя.

 

„Това изследване е предоставило данни в подкрепа на пагубните ефекти както върху паметта, така и върху контрола на апетита след само една седмица на “западна диета” и предполага връзката между лошата диета и уврежданията на хипокампуса – ключова част от мозъка, свързана с паметта и апетита“, добави тя.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции