<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35905" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Заплаха за международната сигурност ли е Huawei? Седем експерти отговарят

18 Март 2019
0 2538

Правителството на Съединените щати силно се притеснява от Huawei. Законодателите и представители на разузнаването твърдят, че телекомуникационният гигант е използван от китайското правителство за шпионаж, което представлява потенциално сериозен риск за националната сигурност, особено докато САЩ изграждат своята 5G мрежа от следващо поколение.

 

 

 

За да отговорят на тази заплаха, официалните лица твърдят, че са блокирали правителственото използване на устройства на компанията, а Министерството на правосъдието обвини главния финансов директор на Huawei, че е нарушил санкциите срещу Иран и е злоупотребил с търговски тайни.

 

 

Отговорът на Huawei е прост: няма заплаха за сигурността. Но дали е така? Отговарят тези седем експерти по сигурност и технологии от цял свят.

 

 

Робърт Уилямс, преподавател от Йейл

Ако се разглеждат 5G телекомуникационните мрежи като критична инфраструктура, тогава липсата на доказателства, че някога компанията е служила на чуждестранно правителство, не ни позволява да твърдим пододбно нещо. Въпросът е дали рисковете от шпионаж или саботаж са неприемливо високи. Отчасти зависи от това дали компанията може да твърди, че е независима от въпросното правителство. Това може да помогне да се обясни защо западните правителства като цяло са съгласни, че Huawei създава рискове за сигурността.

 

Марко Рубио

Huawei е китайска държавна телекомуникационна компания с единствена цел: да подкопае чуждестранната конкуренция чрез кражба на търговски тайни и интелектуална собственост и чрез изкуствено ниски цени, подкрепени от китайското правителство. Комунистическото китайско правителство представлява най-голямата, дългосрочна заплаха за американската национална и икономическа сигурност, а САЩ трябва да бъдат бдителни, за да не позволят на китайските държавни телекомуникационни компании, като Huawei и ZTE, да подкопаят и застрашат американските 5G мрежи.

 

Кинг Уанг, професор по маркетинг и иновации от университета Уоруик

Huawei е заплаха за сигурността? Няма твърди доказателства в подкрепа на това твърдение и някои от аргументите са слаби. За разлика от държавните предприятия като China Mobile и China Railway Corporation, Huawei е частно предприятие, като Alibaba, Tencent и Haier, което произлиза от икономическата реформа на Китай през 80-те години. Тези предприятия никога не биха съществували, да не говорим за растеж, ако нямаше икономическа реформа и преминаване от планова икономика към пазарна икономика.

Държавните предприятия действат различно от частните предприятия. Изпълнителните директори на държавни предприятия са държавни служители и са пряко назначени от правителството; те са продукти на старото комунистическо наследство. От друга страна, изпълнителните директори на частните предприятия са или самите учредители, или техните потомци, които успяват да осъществят семейния си бизнес. 

Huawei е учебникът за голяма компания в процес на създаване; за съжаление, тя стана жертва на антиглобалистката политика и настроенията на САЩ и продължаващата търговска война с Китай.

 

Марк Уорнър

Има достатъчно доказателства за това, че нито една голяма китайска компания не е независима от китайското правителство и комунистическата партия – и Huawei, която правителството на Китай и военните се възприемат като „национален шампион“, не е изключение. Разрешаването на включването на Huawei в нашата 5G инфраструктура може сериозно да застраши националната ни сигурност и да изложи на опасност веригите за доставки. Тя може също да подкопае конкурентоспособността на САЩ в момент, когато Китай вече се опитва да преодолее технологично и икономично САЩ чрез използването на държавни и държавно подкрепяни трансфери на технологии.

 

Николас Уивър, университета Бъркли

Саботажът може да бъде наистина, наистина коварен. Той е още по-опасен в телекомуникационните системи, тъй като тези системи са специално предназначени да бъдат подслушвани. Много е трудно да се хване такова нещо.

 

Франсис Дина, главен изпълнителен директор на OPENVPN
 

САЩ имат право да третират Huawei като заплаха за сигурността, но аз не вярвам, че забраната за каквото и да е оборудване е правилното решение. Без значение какво оборудване използваме за 5G, ще има рискове за сигурността. При такова голямо количество данни е нормално да има и по-висок риск. Но изваждането на конкурент от пазара може да накара другите компании да се успокоят, което би означавало, че иновациите и развитието на САЩ могат да се забавят – което представлява още по-сериозен риск за сигурността като цяло.

 

Уилям Снидър, професор по право от университета в Сиракуза

Huawei е заплаха за националната сигурност на САЩ, но това не е най-важното. Уязвимостите във веригата на доставки на мрежовия хардуер и софтуер са, и ще продължат да бъдат заплаха за националната сигурност на САЩ и много други страни, включително Китай. Остава много трудно да се провери дали чип с милиони вградени транзистори или софтуер с милиони линии код прави само това, което потребителите знаят и дават съгласие за това. 

Статусът на Huawei като заплаха едва ли е уникален. Други вериги от китайски компании, като ZTE и China Mobile, са вградени във веригата на доставки, но също и тези на други страни. Самата Huawei купува компоненти от големи американски фирми, включително Qualcomm.

 

Източник: Тhe Verge

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции