<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39752" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Осиновени в С...

Запознайте се с хората, които са спрели да се къпят

08 Август 2019
0 10038

Нараства броят на хората, които избягват сапуна и отказват да се къпят. Точно както някои бактерии са полезни и важни за червата, все по-популярно става схващането, че има полезни микроби и бактерии, които предпазват кожата ни и ни поддържат здрави, пише The Guardian.

 

 

""

 

 

Дейвид Уитлок не се е къпал от 15 години, но въпреки това не мирише. „Беше странно през първите няколко месеца, но след това спря да ми липсва“, казва той. „Ако определена част от тялото ми се замърси, ще измия тази конкретна част, но никога със сапун. Освен микробите, сапунът променя нивото на pH на кожата“, смята Дейвид. Така той насърчава полезните микроби да живеят върху тялото му.

 

 

""

 

 

Сара Баллантин, медицински биофизик, също използва само вода, за да се измие, въпреки че ходи на фитнес шест часа седмично. "Използвам кокосово масло за бръснене и това е", казва тя. „С течение на времето кожата ми се приспособи. Тя не мирише“, допълни Сара. Сега тя работи върху книга, посветена на полезните човешки микроби.

 

 

""

 

 

Джаки Хонг, репортер в Юкон, северозападна Канада, не използва сапун под душа в продължение на девет години. "Използвам ръцете си, за да изтрия мръсотията. Така спестявам време и пари, а тялото ми не се нуждае от лосион“, споделя Хонг.

 

 

Санди Скотницки, дерматолог отТоронто и автор на книгата „Отвъд сапуна“ казва: „Има хора, които не са използвали каквито и да било препарати от години, и те са напълно добре.“ Тя казва, че от 1950 г. насам сме ходили от къпане веднъж седмично до всеки ден. Поддържането на естественото микробиологично състояние на кожата помага срещу възпалителни кожни заболявания и акне, твърди Санди.  

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции