<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38508" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Заради спрял ток деца остават затиснати в надуваем атракцион във Варна, споделя майка

24 Юни 2019
0 3516

За инцидент, който слава богу се е разминал без пострадали, съобщава Мая Иванова във Фейсбук. В неделният ден тя завела децата си на детски атракцион в Морската градина във Варна. Докато децата ѝ са се забавлявали в една от надуваемите фигури там, токът спрял и съоръжението скоростно започнало да спада. Бързата реакция на аниматорите и майките е предотвратила по-сериозна ситуация, но майката задава някои логични въпроси относно безопасността на подобен род съоръжения, като например защо нямат резервен генератор, който да се включва за безопасността на децата, когато спира електричеството. 

 

Ето и цялата случка, разказана от майката, без редакторска намеса: 

 

"Неделя e. Излизате на разходка с децата в Морската градина. Отивате и в Детския кът, защото момичетата искат да се качат на батута. Те с радост подскачат, влизат в устата на Миньона, и… изведнъж токът спира. За 10 секунди въздухът в надуваемото съоръжение наполовина изчезва, а Вашето отроче е затиснато в устата на любимия герой. За части от секундата аниматорите от съседните съоръжения дотичват и започват да търсят затиснати деца, и се опитват да ги извадят преди да се задушат. Аниматорките на батута се панират от суетнята, майките се шашкат, настава паника. Имам много въпроси:
 

– Защо органите за контрол на безопасността издават документи на подобни съоръжения без наличието на авариен дизел генератор, който би се задействал до три секунди?
 

– Колко струва осигуряването на аварийно захранване и защо Собственикът на Детския кът е решил да си го спести, на фона на чудната си печалба от 2002 година насам? 
 

– Как се евакуират дечицата, които са се качили на скоростното влакче и спре електроснабдяването? Момчетата носят стълби, тъкмо са стигнали до влакчето и започват да вадят децата, и токът хипотетично в този момент отново е пуснат?
 

– Гледката от най-високата точка на виенското колело не е лоша, но не и за един час, в който трябва да чакаш отново да заработи съоръжението. А ако детето Ви има страх от височини?
 

Да разгледаме фактите. КЗП проверява само за наличност на документи, които доказват че съоръженията са въведени в експлоатация съгласно изискванията на действащото законодателство. Безопасността на детските атракциони и съоръжения се гарантират от независим орган за контрол, който да установи съответствие с гореспоменатите изисквания за ползване на увеселителни съоръжения. Във въпросната Наредба 5-12-707 за условията и реда за устройство, безопасност и технически изисквания към съоръжения, поставяни в увеселителни обекти, никъде не прочетох отговори на моите въпроси. Община Варна пък издава разрешително за поставяне на въпросните целогодишни преместваеми обекти, предназначени за увеселителна дейност. Детски кът Варна, от своя страна, като собственик на обектите и съоръжения, с гордост заявява, че е носител на множество награди в сферата на забавленията и развлеченията за деца. Персоналът, който ако питате мен е също деца, минава целогодешно задължително обучуние за безопасност. При средна възраст 19 години, аниматорите невинаги могат да реагират адекватно в случай на необходима евакуация.
 

Извод: моите деца тази вечер бяха затиснати и без въздух във въпросния батут. Мога само да предположа каква част от подобни съоръжения имат авариен генератор. Лошото е, че дори няма изисквания за наличието на такъв. Аз повече няма да си пусна щерките там. А вие?"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции