<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67782" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 66 са новите з...

Заразените с Covid-19 в света вече са над 10 милиона, а починалите – над 500 хиляди

29 Юни 2020
0 1308

Общият брой на случаите на коронавирус по света надхвърли 10 милиона в неделя, според данните на университета „Джон Хопкинс“ и Reuters. Близо половин милион души са починали от респираторната инфекция през последните седем месеца.

Броят на случаите е приблизително двойно по-голям от броя на тежките грипни заболявания, регистрирани годишно, според Световната здравна организация, цитирана от The Independent.

Спорният момент тук е, че много страни вече ограничават мерките срещу заразата. Същевременно се въвеждат значителни промени в работата и социалния живот, които биха могли да продължат година или повече, докато се надяваме да бъде разработена ефективна ваксина срещу Covid-19.

Три ваксини срещу COVID-19 се готвят за финалния етап на изпитанията

Заразените с Covid-19 в света вече са над 10 милиона, а починалите &#8211; над 500 хиляди

В други страни се наблюдава възраждане на инфекциите, което води до частично възстановяване на строгите мерки.

Европа, Северна и Латинска Америка представляват около 25 на сто от случаите, докато Азия и Близкият Изток съответно са около 11 и 9 на сто, според последните данни. Досега има повече от 500 000 смъртни случая, свързани с болестта, сочат експертите от университета „Джон Хопкинс“ – приблизително колкото смъртните случаи от грип, докладвани годишно.

Първите случаи на коронавирус бяха потвърдени на 10 януари в Ухан, Китай, преди заразата да се разпространи по целия свят. Инфекциите и смъртните случаи нараснаха първо в Европа, след това в САЩ, а по-късно и в Русия.

Сега Индия и Бразилия се борят с огнища с над 10 000 нови случая на ден. И двете страни представляват над една трета от всички нови случаи през изминалата седмица. Бразилия отчете рекордните 54 700 нови случая на 19 юни. Някои изследователи предупреждават, че броя на смъртните случаи в Латинска Америка може да нарасне до над 380 000 до октомври.

Общият брой на случаите се увеличава със скорост между 1-2 на сто всеки ден през последната седмица, което е по-ниско от процента от над 10 на сто през март.

Броят на случаите в някои страни отразява малка част от общите инфекции поради ограничените възможности за тестване.

Известно е още, че около половината от заразените са се възстановили.

Източник: The Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции