<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42911" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо все още не сме срещали извънземни? Една притеснителна теория на руски учен

02 Декември 2019
0 4219

Сами ли сме във Вселената или извънземните са вече сред нас? От години този въпрос мъчи учените, феновете на научната фантастика и конспиративните теоретици.

 

Въпреки че са има много обяснения защо все още не сме срещали извънземни, нито едно от тях не е напълно убедително.

 

Руският физик Александър Березин от Националния изследователски университет по електронни технологии (MIET) обаче има една по-различна идея. Той предполага, че след като определена цивилизация достигне възможността да се разпространи в космоса, тя неизбежно ще заличи всички останали цивилизации.

 

Мрачното предположение не предпоставя задължително зла извънземна раса. Тя просто може да не ни забелязва и експоненциалното ѝ разрастване из галактиката може да бъде по-важно за нея, отколкото ние, в резултат на което да ни унищожат без да им мигне окото.

 

"Те просто няма да ни забележат, по същия начин както строителите събарят мравуняк, за да построят сграда. Липсва им стимула да го защитят!", каза Березин.

 

Той предполага, че причината хората все още да са тук е, че има вероятност не да сме мравките, а бъдещите разрушители на безброй цивилизации.

 

"Ако приемем, че хипотезата по-горе е правилна, какво означава това за нашето бъдеще? Единственото обяснение е призоваването на антропния принцип. Ние сме първите, които са достигнали междузвездно ниво и най-вероятно ще бъдем последните", добави Березин.

 

Колониализмът и капитализмът са два исторически примера за силите, които в крайна сметка ще подтикнат хората да унищожат другите цивилизации, но самият Березин се надява да е сгрешил, а честно казано – и ние също.

 

 

Източник: Indy100

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции