<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73587" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 155 са новите с...

Защо втората вълна на Covid-19 в Европа се оказва по-малко смъртоносна от първата (графики)

16 Септември 2020
0 948

Новите случаи на коронавирус в Европа засенчват ежедневните цифри, регистрирани при избухването на пандемията през пролетта – и въпреки това няма нарастване на смъртните случаи, пише The Telegraph.

Миналата седмица европейските държави заедно обявиха 41 000 нови случая за ден, което е не само с 28 000 повече от най-спокойната седмица през юли – точно преди втората вълна от инфекции да удари континента през лятото – но с пет хиляди повече от най-лошата седмица през април.

Смъртните случаи, от друга страна, остават относително малко. Миналата седмица средно в Европа се съобщава само за 360 смъртни случая всеки ден, което не е далеч от нивото от 274 през юли и е много по-малко спрямо пика от 4012 случая през април.

Едно от обясненията за това може да бъде фактът, че смъртните случаи от коронавирус се проявяват със забавяне спрямо заразяването с близо месец, като неотдавнашен доклад на Public Health England съобщава, че около 88% от смъртните случаи от Covid-19 във Великобритания са настъпили в рамките на 28 дни след отчитането на положителен тест.

Но дори когато се отчете това „изоставане“, анализът на The Telegraph показва, че броят на така наречените „рискови“ случаи в Европа сега се е покачил бързо до над 30 000 на ден – процент, равен на този, наблюдаван в началото на пандемията.

Защо втората вълна на Covid-19 в Европа се оказва по-малко смъртоносна от първата (графики)

Тази диаграма – и нейният ясен втори подем – е в ярък контраст с диаграмата на ежедневните нови починали в Европа, чиято линия показва само малък ръст на смъртните случаи от лятото нататък, за разлика от острия скок през пролетта, когато случаите на Covid-19 последно са се увеличили до тази степен.

Защо втората вълна на Covid-19 в Европа се оказва по-малко смъртоносна от първата (графики)

Начинът да се изрази тази връзка между потвърдените случаи и смъртните случаи е чрез мярка, известна като коефициент на фаталност (CRF). Изданието установява, че той пада както в Европа, така и в Обединеното кралство.

В началото на юли около 2,4% от потвърдените случаи водеха до смъртни случаи, но през последните няколко седмици процентът е спаднал до около 1,4%.

Този спад е още по-ярък в случая с Обединеното кралство, където коефициентът на смъртност е намалял от около 6% в началото на юли до около 1%.

Защо втората вълна на Covid-19 в Европа се оказва по-малко смъртоносна от първата (графики)

CRF обаче не отчита възможността потвърдените случаи да станат повече или по-малко тежки.

Натовареността на болниците се увеличава

Като се имат предвид средно 28-те дни от диагнозата до смъртта при фатални случаи и вероятността от хоспитализация сред тези случаи, най-точната мярка, която обикновено се наблюдава след нарастване на случаите, е процентът на хоспитализация.

Това е най-добрият индикатор за това дали има вероятност да последват смъртни случаи или новите случаи, които се откриват, са по-малко тежки.

В продължение на седмици болничните отделения са до голяма степен свободни от пациенти с Covid-19 в сравнение с най-тежките дни на пандемията, което предполага по-малко сериозни или асимптоматични случаи.

Но много европейски страни сега започват да забелязват обрат в тази тенденция, с повишаване на степента на заетост на болниците.

Защо втората вълна на Covid-19 в Европа се оказва по-малко смъртоносна от първата (графики)

Въпреки че нивата все още не са причина за безпокойство, покачването показва, че новите случаи стават все по-тежки.

По-младите пациенти са повече на брой

Един от основните фактори, които стоят зад ниските нива на смъртност е, че втората вълна до голяма степен върлува сред младите хора.

След като първата вълна унищожи домовете за възрастни хора и отне живота на най-уязвимите групи от населението, най-много нови инфекции бяха установени сред по-младите възрастови групи. Причината е, че ограниченията за придвижване и работа започнаха да се вдигат и младите отново станаха активни в професионален и социален аспект.

Според данните от докладите на Public Health England, процентът на потвърдените случаи сред 20 до 29-годишните в Англия сега е на равнища, подобни на тези, наблюдавани в разгара на пандемията в страната – на 46 на 100 000.

Той се е повишил със 169% за четири седмици, спрямо 17,1 на 100 000 през първата седмица на август.

Защо втората вълна на Covid-19 в Европа се оказва по-малко смъртоносна от първата (графики)

Но нови случаи все още има и сред по-уязвимите общности, тъй като хората продължават да се смесват – причина да се настоява за повишено внимание от страна на всички хора.

Процентът на хора над 80 години се е повишил с 65% за две седмици, от 7,8 на 12,9 на 100 000, след седмици на спад. Подобна картина се появява сред възрастовата група от 70 до 79 години, като почти се удвоява от 3,7 до 7,3 случая на 100 000 – най-високото ниво от края на юни. Ако вирусът продължи да пресича поколения и възрастови групи, това увеличава шансовете за смърт.

И според последните данни за хоспитализациите, процентите бавно започват да се покачват, макар и все още значително под нивата, наблюдавани, когато вирусът за първи път достигна своя връх.

Защо втората вълна на Covid-19 в Европа се оказва по-малко смъртоносна от първата (графики)

В началото на пандемията здравните специалисти трябваше да се борят с нов, неизвестен вирус, така че броят на смъртните случаи като процент на заетост в болниците беше значително по-висок – достигайки максимум от около 5,4% в ранните дни от разпространението на вируса.

Тъй като лекарите стават все по-добри в лечението на болестта, процентът спада драстично, до около 0,8% в края на август.

През последните дни процентът започна да се покачва отново, до 1,3% според данните от PHE.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции