<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35886" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо известните личности дават подкупи, за да вкарат децата си в елитни университети?

18 Март 2019
0 840

Скандалът с университетските приеми, който избухна на 12 март, хвърли светлина върху нещата, които някои родители са готови да направят, за да вкарат децата си в елитни университети.

 

Обвинените са 50 души – бизнесмени и холивудски звезди, които са давали подкупи на известни американски университети, като тези в Станфорд, Джорджтаун и Калифорния. Твърди се, че сумите са стигали до над 1 милион долара.

 

Образованието е важно за по-нататъчното развитие на едно дете,но действията на тези родители да осигурят най-доброто образование трудно могат да бъдат оправдани, защото не са морални.

 

Заблудата обаче е, че те купуват образование – а всъщност те купуват статус.

 

Според социоложката Елизабет Кърид-Халкет, в миналото богатите са показвали скъпи вещи за да покажат своя статус, но в днешно време нещата са се променили, защото тези вещи са много по-достъпни за обикновените хора и техният символ на богатство е изчезнал.

Вместо това богатите използват парите си за други "невидими, много скъпи неща и услуги", които им позволяват да се изкачат в социалната йерархия 

 

Такива "неща и услуги" включват бавачки, градинари и най-вече образование. Фактът, че имена като Станфорд, Джорджтаун и Калифорнийският университет са земесени показват, че Кърид-Халкет може би е права относно теорията си. 

 

Тези университети са престижни, главно защото се смята, че там човек може да получи най-доброто образование. На теория точно това са купували и родителите, но връзката между престижа на унивеситета и образованието на един студент е незначителна.

 

Проучване направено от професор в Станфорд показва, че нивото на образование няма нищо общо с репутацията на даден университет.

 

Парите винаги са предоставяли достъп до елитни училища – понякога под формата на огромни дарения, но този случай е просто един пример, който напомня за неравенството в американската образователна система. 

 

Точно това неравенство прави огромна дупка между семействата с високи и ниски доходи, която става дори по-голяма като се приеме и факта, че все повече и повече богати американци инвестират в образованието на децата си.

 

Подкупите за прием им дават възможността да предоставят много ценно "марково" образование на своите деца, което ще им помогне да запазят най-важното си нещо – статуса.

 

Източник: Quartzy
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции