<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37550" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо "Манчестър Сити" и "ПСЖ" трябва да бъдат изгонени от европейските първенства?

22 Май 2019
0 2736

"Манчестър Сити" и "Пари Сен Жермен" са "играчки на една държава", които трябва да бъдат изгонени от европейскитете първенства, заради нарушения на правилата на финансовия феърплей, заяви президентът на "Ла Лига".

 

Хавиер Тебас, който управлява първата лига на испанския футбол за последните шест години също така предупреди английските клубове, че ще направят огромна грешка, ако подкрепят предложената нова Европейска суперлига, тъй като тя би могла да „разруши“ европейския футбол.

 

Тебас запази най-ожесточените си критики за "Манчестър Сити" и ПСЖ, като ги предупреди, че излагат на опасност цялата футболна индустрия, заради техните методи и огромни финансови ресурси.

 

"Има клубове, които изобщо не се интересуват от това колко ресурси имат, когато искат да придобият даден играч, защото тези ресурси идват от държава", каза Тебас.

 

ИЗЛЯЗОХА НАЯВЕ МРЪСНИ СДЕЛКИ НА УЕФА С ШЕЙХОВЕТЕ НА ПСЖ И МАНЧЕСТЪР СИТИ

 

„Това принуждава други клубове да попаднат в икономическа ситуация, която ги кара да "живеят" на ръба. Това просто изкривява баланса на цялата европейска футболна структура. Това вече не е спорт. Това вече не е индустрия. Тя става по-скоро играчка… играчка на държава. А когато има една играчка играчка, всички деца ще поискат да играят с нея. В крайна сметка цялата система ще отиде по дяволите. Произходът на целия този проблем с предложената Суперлигата е инфлационният ефект, който Манчестър Сити и ПСЖ създадоха в цяла Европа, защото останалите клубове в Европа се нуждаят от все повече и повече пари, за да се конкурират с тези момчета", допълни той.

 

Миналата седмица Манчестър Сити реагира гневно след разследване от УЕФА по повод обвиненията за нередности във финансовия феърплей, които могат да доведат до забрана за участие в Шампионската лига и в момента се очаква окончателното решение на комисията.

 

"Гражданите" твърдят, че разследването е погрешно и не е разгледало напълно отговора на клуба относно обвиненията, че неправилно са декларирали многомилионни спонсори в своите финансови феърплей доклади преди повече от пет години.

 

“Манчестър Сити е напълно уверен, че е невинен. Обвинението за финансови нередности е изцяло невярно и разследването на УЕФА пренебрегва неоспорими доказателства, които бяха предоставени от Манчестър Сити на разследващите", заяви клубът.

 

Тебас разкритикува и други пет английски клуба за това, че са „нечестни“, защото не са разкрили факта, че подкрепят предложената Европейска суперлига, която може да влезе в сила през 2024 година.

 

Едно от предложенията, което е подкрепено от председателя на Асоциацията на европейските клубове и собственикът на "Ювентус" би могло да направи така, че форматът на Шампионската лига да бъде заменен с четири групи от осем отбора, като квалификациите ще се основават на минали резултати, а не на резултати в текущи национални първенства.

 

Тебас предупреди, че такова предложение ще "огради" Суперлигата и нейните богатства само за най-големите клубове.

 

"Бъдещето на европейския професионален футбол е изложено на риск. Случващото се в момента не е шега и английските футболни фенове трябва да знаят какво мисли всеки клуб, защото историята на английския футбол и неговите отбори е в опасност. Трябва да бъдем много по-прозрачни относно Суперлигата", заяви Тебас.

 

Тебас също така твърди, че Европейската суперлига няма да направи големите клубове по-богати и в крайна сметка ще бъде един провал поради липса на интерес. 

 

„Това, което искам да кажа на големите английски клубове е, че те правят голяма грешка, защото няма да има повече пари за тях. Това ще са повече пари за големите им играчи, които вместо седем ферарита ще имат десет. Искрено мисля, че решаването на нещо подобно, без да се проучат реалните икономически последици, е пълна безотговорност. Това не го казвам само аз, защото има проучвания на "Кей Пи Ем Джи", които потвърждават твърденията ми", каза той.

 

Временният президент на Висшата лига Ричард Мастърс прие ситуацията по-смирено от Тебас, но също предупреди за опасностите от Супер лигата.

 

„Това е революционно предложение, но една еволюция би била много по-добра. Не виждам логиката в тези предложения… напълно приемам, че ролята на УЕФА е да развива и създава първенства, но това не може да бъде за сметка на други първенства, национални лиги или купи", заяви той.

 

Мастърс заяви, че Висшата лига ще обсъди предложението отново през юни, когато той ще се опита да постави на преден план някои "научни факти наред с емоциите, за да се стигне до правилно заключение".

 

ЗАЩО ПОБЕДАТА НА "МАНЧЕСТЪР СИТИ" НАД "УОТФОРД" ДОКАЗА, ЧЕ НЕЩО ВЪВ ФУТБОЛА Е СЧУПЕНО?

 

„Няма място за разширено европейско състезание по английски футбол. Това не е начинът да решим какъвто и да е проблем, който клубовете на Висшата лига имат и точно за това се надявам, че ще стигнем до компромисно решение", добави той.

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции