<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34915" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

За шамарите и хората

12 Февруари 2019
0 1335

Източник: www.svobodnaevropa.bg

 

Когато детето е в центъра, това значи ограничени права на родителя да възпитава. А детето не може да бъде разглеждано като пълноценен субект извън своето семейство и извън йерархичните отношения с родителите му. Такива позиции се чуха в спора относно проекта за Национална стратегия за детето.

 

Недоволни от документа, публикуван в Портала за обществени консултации, бяха Светият Синод на Българската православна цъква (БПЦ), ВМРО и някои неправителствени организации.

 

Синодът поиска цялостно преразглеждане на стратегията. После на сайта на Русенската митрополия се появи съобщение, че тази позиция изобщо не е била разгледана на заседание на върховния орган на БПЦ. ВМРО пък определи Националната стратегия за детето като добре звучаща, но съдържаща много подводни камъни.

 

Какво предвижда стратегията?

 

Основният принцип, заложен в проекта за Национална стратегия за детето е т. нар. дете-центриран подход. При него детето се разглежда „като носител на права, а не като пасивен обект на въздействие от страна на възрастните“, е записано в документа. Стратегията разглежда благосъстоянието на детето като неразривно свързано с благосъстоянието на семейството и с подкрепата за родителите от страна на държавата.

 

Акцент е поставен върху създаването и развитието на знания, умения и нагласи у възрастните (родителите, професионалистите и системите на образование, здравеопазване, социалната система и др.) за развиване и подготовка на децата за бъдещия им живот и за тяхното успешно социализиране.

 

Стратегията идентифицира пет стратегически цели и съответните мерки за постигането им.

 

Първата е гарантиране на майчиното и детско здраве и насърчаване на здравословния начин на живот и здравната култура. Тук се предвиждат мерки като предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени бременни жени, актуализация на медицинските стандарти по педиатрия, неонатология и обща медицина, въвеждане на програми за здравно образование в училище и въвеждане на патронажна грижа с национален обхват за всички деца до 3-годишна възраст.

 

Като втора ключова цел е посочено гарантиране на достъпа на всяко дете до качествено образование. Някои от мерките, предвидени за осъществяването на тази цел, са разработване на Национална програма за десегрегация в сътрудничество с общините, осигуряване на достъпни и качествени услуги за кариерно ориентиране и развиване на стандартите за приобщаващо образование на всички деца, включително и деца с увреждания, от ромската етническа група, бежанци и мигранти.

 

Третата цел е подобряване на стандарта на живот на всяко дете, като се предвижда деинституционализация на грижата за деца и предприемане на нови мерки за превенция на разделянето на децата от семействата.

 

Следва четвъртата цел – гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда; превенция и защита от насилие и от други вредни действия и ефективен достъп до правосъдие. Тук се предвижда цялостна реформа в областта на правосъдието за деца и създаване на система за детско правосъдие, ориентирана към правата на децата, а също и въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и въвеждане на ефективна работеща система за превенция, наблюдение и изпълнение на тези забрани.

 

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

Последната заложена стратегическа цел е осигуряване на възможности за участие на детето във вземането на решения по въпроси, които го засягат, както и достъп до дейности, които подкрепят развитието му и формират граждански компетентности. Тук е предвидено осигуряване на подходяща инфраструктура за приобщаването на децата с увреждания, децата от различен етнически произход и децата от различни уязвими групи, а също и насърчаване на физическата активност сред децата.

 

Каква е позицията на БПЦ?

 

Заедно с проекта на стратегията за обществено обсъждане бе публикувано и становище на Светия Синод, в което той иска пълна ревизия на документа. По-късно обаче бе пуликувано друго становище, в което се казва, че първото не е обсъдено от Св. Синод, а автор е Десислава Панайотова, сътрудник в Отдел „Културно-просветен” при Синодалната канцелария. „Това в никакъв случай не означава, че Св. Синод ще ги приеме (текстовете на становището – б.р.) безпрекословно и недвусмислено“, пише в изявлението на сайта на Русенската митрополия.

 

Според първото становище на Св. Синод, трябва да бъде предвидена законодателна реформа, която да забрани абортите освен в случаите, когато са налице „най-тежки и необратими заболявания на майката като остро изразена олигофрения, (…) или напр. малформативни отклонения при самия плод като аненцефалията, които правят по-нататъшния му живот и развитие невъзможни“.

 

Освен това в документа се казва, че вместо сексуално образование в училище трявба да се наблегне на вероучението, което да стане задължителен предмет в програмата на учениците. В становището се изтъква също, че е неприемливо „двама или повече души да могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол“.

 

Водещият принцип „Всички права за всички деца” пък създава дисбаланс, твърди се в позицията, защото абсолютизира правата на детето, „сякаш то може да бъде разглеждано като пълноценен субект извън своето семейство и извън йерархичните отношения с родителите му“. Следва „да не се подценява родителският авторитет чрез изкуствени и крайни ограничения по отношение на възпитателните методи, които могат да бъдат използвани в отглеждането на децата“.

 

С какво са несъгласни ВМРО?

 

Вместо към „проблема на детето", стратегията трябва да се отнася към "проблема на семейството". Това пише в позиция на евродепутата и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, цитирана от news.bg. Според него не е нормално детето да бъде разделяно като отделна единица от семейството, а новата стратегия за детето е врата към опасни практики и посегателство над семейството.

 

По отношение на идеята да се въведе забрана за телесното наказание над деца и система за наблюдение на тази забрана, от ВМРО изтъкват, че според данните в държави като Норвегия, Дания и Финландия, които са въвели забраната в своето законодателство, насилието над деца не е намаляло.

 

До момента другите парламентано представени политически партии не са излезли с позиции. В портала за обществени консултации могат да се прочетат становища на неправителствени организации като „Национална мрежа за децата“, която подкрепя принципите, заложени в стратегията и настоява за конкретни мерки, и Обединение „Детство без насилие“, което изтъква вредите от телесното наказание и призовава забраната му да остане част от предвидените в стратегията мерки.

 

Социалният министър защити стратегията

 

Миналата седмица социалният министър Бисер Петков защити стратегията по време на парламентарен контрол и заяви, че “стратегията няма как да отнеме родителски права и си поставя за цел да подпомогне родителите при отглеждането на децата".

 

Източник: Свободна Европа

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции