<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91421" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хотели и заве...

Здравните власти в САЩ бракуваха милиони дози от ваксината “Джонсън и Джонсън”

12 Юни 2021
0 228

Милиони дози от ваксината срещу коронавирус на “Джонсън и Джонсън” бяха обявени за негодни от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (Food and Drug Administration, FDA). Партидата е произведена в завод в Балтимор, а опасения са от замърсяване с други съставки. В същото време FDA одобри за употреба друго количество от милиони дози, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от сп. “Мениджър”.

Ако сте прекарали коронавирус, рискът от заразяване в следващите 10 месеца е значително по-малък

Здравните власти в САЩ бракуваха милиони дози от ваксината &#8220;Джонсън и Джонсън&#8221;

Според в. “Ню Йорк таймс” партидите, определени като негодни, са около 60 милиона дози. Два източника, запознати със ситуацията, уточняват за Ройтерс, че агенцията е дала одобрение за 10 милиона дози ваксини на компанията.

Без да разкрива или потвърждава броя на дозите от препарата, агенцията посочи в прессъобщение, че е одобрила две партиди, други партиди са отхвърлени, а няколко още се обследват.

Здравните власти в САЩ бракуваха милиони дози от ваксината &#8220;Джонсън и Джонсън&#8221;

Запознат източник твърди, че одобрените дози ваксини ще бъдат изнесени за други държави. Те са вече поставени във флакони и са готови за употреба. Притесненията за сигурността на препарата на “Джонсън и Джонсън” забави силно разпращането на еднодозовата ваксина по места. Близо 21 милиона дози, произведени за САЩ, стоят неизползвани, пише БТА. Агенцията за контрол на лекарствата отбелязва, че решението й позволява тези дози от ваксината на “Джонсън и Джонсън” да се използват в САЩ и в чужбина.

Спирането на работата на завода в Балтимор през април беше предшествано от констатация, че съставки от ваксината на АстраЗенека, също произвеждана по това време в обекта, са замърсили партида от препарата на “Джонсън и Джонсън”. Ваксината на АстраЗенека вече не се произвежда в този завод.

Отделно от това, Европейската агенция по лекарствата декларира вчера, че партиди от ваксината на “Джонсън и Джонсън”, произведени за Европа по времето, когато беше открито замърсяването, няма да бъдат използвани като предпазна мярка.

Източник: сп. “Мениджър”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции