<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90727" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Показаха офи...

Здравният министър намекна за трафик на органи в болница “Лозенец” и отстрани ръководството ѝ (видео)

03 Юни 2021
0 1983

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров съобщи на брифинг днес за съмнителни трансплантации на органи от живи донори в бившата Правителствена болница, сега болница “Лозенец”, както и за предреждане в списъка на чакащите от страна на лице на висок административен пост, пише Клуб Z.

В периода 2019 г. до 24.04.2021 в “Лозенец” са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова – Валентин, Артьон, Руслан и пр. Всички те са “племенници”, а реципиентите са от Израел, Япония, Оман – “лели и чичовци”, обяви Кацаров, визирайки законовото изискване донор и рецепиент да са в роднинска връзка, каквато видимо в случая е много малко вероятно да е имало в действителност.

Той посочи, че от министерството са отправили запитване към съответните държави и оттам са им казали, че такива граждани нямат и това са фалшиви имена.

Здравният министър намекна за трафик на органи в болница &#8220;Лозенец&#8221; и отстрани ръководството ѝ (видео)

Кацаров съобщи за още един друг фрапиращ случай, от април – трансплантация на черен дроб от трупен донор. При обявяването на това, че има донор се прави анализ на генотипа на донора и на тази база от листата на чакащите по процедура, която е автоматична, се прави пресявка кои от чакащите са най-спешни и подходящи. Това е направено от Изпълнителната агенция за медицински надзор, посочени са трима души. После подлежат на точкуване като първият с най-много точки е трябвало да бъде трансплантиран.

Вместо това следва обаждане по телефона и четвъртият в листата с 14 точки е получил органа. Статусът му “спешен” е включен на следващия ден след трансплантацията и въпреки това е четвърти, подчерта Кацаров.

Здравният министър намекна за трафик на органи в болница &#8220;Лозенец&#8221; и отстрани ръководството ѝ (видео)

“Този човек е заемал пост в държавната администрация, най-висок пост в държавната администрация, не мога да съобщавам имена”, посочи служебният министър. Кацаров намекна още, че е имало обаждане и насочи въпросите към бившето правителство.

Междувременно сайтът bird.bg посочи името на държавния служител – според тях това е главният секретар на Министерския съвет на миналото правителство – Веселин Даков.

Здравният министър намекна за трафик на органи в болница &#8220;Лозенец&#8221; и отстрани ръководството ѝ (видео)

Служебният здравен министър обяви още, че считано от днес е освободено ръководството на болница “Лозенец”.

Източник: Клуб Z

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции