<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42579" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Змиите са имали задни крака в продължение на 70 милиона години

21 Ноември 2019
0 2396

Еволюцията на змиите интригува учените от години, защото те знаеха, че тези сложни гръбначни животни някога са имали крайници и са се приспособили с времето да живеят без тях. Ограничената информация до момента не показваше как се е случил този преход, пише Индипендънт.

С течение на годините теориите предполагат, че тези крайници са били просто преходна фаза, преди змиите бързо да се приспособят към сегашната си форма. Но новооткритите и добре запазени вкаменелости на змии, по-специално змийски черепи, предполагат, че животните са имали задни крака за продължителен период, според ново проучване, публикувано в списание Science Advances.

 

""

Najash rionegrina е бил вид ранна змия със задни крайници. Изследователите откриха осем черепа, включително един, който беше почти непокътнат, както и други вкаменелости в палеонтологичния район La Buitrera в Северна Патагония в Аржентина.

Najash rionegrina притежавали примитивни черти, по-подобни на гущери, но и по-змиевидни характеристики. Учените смятат, че са били междинен вид между змиите и гущерите.

 

""

"Проучването разкрива, че ранните змии са запазили задните си крайници за продължителен период, от времето преди произхода на съвременните змии", казва Фернандо Гарберолио.

В продължение на 70 милиона години змиите от Najash rionegrina живели със задни крака по успешен и стабилен начин. Това предполага, че задните крайници са били полезни за тях и не са били просто част от преходна фаза.

 

„Това изследване революционизира нашето разбиране за еволюцията при тези животни“, казва Майкъл Колдуел, съавтор на изследването и преподавател в университета в Албърта. "След 160 години грешка, този документ коригира тази много важна характеристика, основана не на предположения, а на емпирични доказателства."

 

Източник: Индипендънт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции