<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31225" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Зукърбърг опроверга Тръмп: Русия е хакнала вота в САЩ

19 Юли 2018
0 6578

Доказателства за руска намеса в изборите в САЩ има и това е известно още от 2015 г. Това заяви създателят на Facebook Марк Зукърбърк в интервю за изданиeто Recode. Поводът за изказването му бяха думите на американския президент Доналд Тръмп след среща с руския му колега Владимир Путин, че нямало доказателства за намеса на Русия чрез социалните мрежи в президентските избори в САЩ, спечелени от него.

 

„Ами, доказателствата, които видяхме, че руснаците опитват да се намесят във вота, са доста ясни“, отвърна Зукърбърг на въпрос какво мисли за казаното от Тръмп.

 

„Опитахме се да си сътрудничим с правителството и различните разследвания, които текат (…) Но това, което ние видяхме преди изборите, беше руска хакерска група, част от руското военно разузнаване, която, предполагам, нашето правителство нарича APT28. Те опитваха да прилагат по-традиционни хакерски методи: фишинг на профилите на хората, просто за да получат достъп до тях по този начин“.

 

„Ние, всъщност, го установихме в средата на 2015 г. и уведомихме ФБР. Когато видяхме подобна активност по време на кампанията през 2016 г. – те опитваха с фишинг да достъпят профилите на хората както в Демократическата, така и в Републиканската партия, ние известихме някои от тези хора също, за които смятахме, че са в риск“, продължава собственикът на най-голямата социална мрежа. Той посочва, че ФБР има детайлна картина за случилото се тогава.

 

Има една друга насока, в която руските хакери са се опитвали да влияят, която „по-бавно идентифицирахме“, разказва Зукърбърг. Става дума за координирани дезинформационни операции, ръководени от друга хакерска група – IRA (Internet Research Agency), която „по същество създаваше мрежа от фалшиви профили, с цел да разпространява информация, всяваща разделение“.

 

„Щом го узнахме, което, мисля, се случи твърде бавно, предвид това, че ние сме начело на това (на социалната мрежа, б.р.), разработихме цяла пътна карта и набор от техники, за да се справим с този вид заплаха за сигурността“.

 

„Тя преминава през всички изборни кампании, които сме виждали оттогава. Президентските избори във Франция, изборите в Германия, специалните избори в Алабама, в мексиканския вот последно, а избори имаше в целия свят“, уточнява шефът на Facebook.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции