<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39293" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Иван Гешев е първото предложение за нов главен прокурор

22 Юли 2019
0 1608

Иван Гешев е първото предложение за нов главен прокурор. Зад кандидатурата застават 11 човека, сред които и сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари. Кандидатурата му бе издигната на днешното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, съобщи Медиапул.

 

 

ОТНОВО ВЪПРОСЪТ "КОЙ": ЗАПОЧВАТ НОМИНАЦИИТЕ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

 

 

Това се случи въпреки изказването на Гешев от април месец, че с 99,9% сигурност няма да се кандидатира за поста.

 

Висшият съдебен съвет откри процедурата по избор на нов главен прокурор на 15 юли.  На първото заседание на ВСС не бе предложена нито една кандидатура. Седемгодишният мандат на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. В следващите 2 заседания на пленума на 25 и 29 юли ще бъдат издигани евентуално и други кандидатури, а на 24 октомври трябва да бъде гласуването.

 

 

Гешев е на 49 години.  Той стана заместник на Сотир Цацаров през 2018 година. Оттогава непрекъснато е спряган за негов приемник начело на държавното обвинение. 

 

 

Преди време Гешев прогнозира мръсна кампания. "Ще се купуват магистрати, политици, журналисти за информация, за очерняне, за лобиране…", каза той в началото на юни.

 

 

Най-голямото дело в кариерата му е това за източването на Корпоративна търговска банка, по което е обвиняем бившият ѝ мажоритарен собственик Цветан Василев. По този повод след внасянето в съда на обвинителния акт от хиляди страници ще се запомни репликата на Гешев: "Задачата пред разследващия екип по КТБ беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната".

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции