<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36609" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Игра на тронове: Шокиращите моменти от книгите, които не бяха включени в сериала

15 Април 2019
0 4582

Събирането на пет романа в осем едночасови епизода със сигурност ще е предизвикателство за всеки един сценарист.

 

За щастие някои моменти в книгата, като този, в който Денерис за пръв път язди Дрогон в Мирийн не са представени напълно. Това бе доста вълнуващ момент и в сериала и в книгата, но това, което сериалът не ни показва, е какво се случва след това.

 

След кацането си тя получава остра диария, която е описана доста подробно и детайлно – нещо, което повечето от нас не биха се радвали видят на големия екран.

 

За всички такива моменти обаче има и други, които са пропуснати дори по-безжалостно и от отрязването на главата на Нед Старк.

 

Ето и някои от тях, които не бяха включени в сериала:

 

1. Лейди Стоунхарт

 

В случай, че не сте чели книгите, няма как да знаете за съществуването на този персонаж.

 

Историята на лейди Кейтлин Старк в книгите не приключва по време на Червената сватба. Вместо това, тялото й е хвърлено в реката и по-късно бива намерено от Нимерия – вълчището на Аря, като по-късно лейди Старк бива съживена с целувка от Берик Дондарион.

 

Въпреки гротескния си образ и немотата, тя става командир на "Братството без знамена" и започва серия от отмъщения към всеки, който е навредил на семейството й.

 

Защо не се случи? 

 

Имаше много слухове, че образът ще се появи на големия екран, като дори през 2014 година Лина Хийди публикува снимка на сърце направено от камъни.

 

Въпреки това обаче, отмъстителният и възкръснал образ на лейди Кейтлин Старк може би щеше да дойде в повече на зрителите, а също така и самият й вид щеше да бъде трудно постижим без изключително скъпи за създаване специални ефекти.

 

2. Егон Таргариен

 

Егон Таргариен е синът на Регар Таргариен и Елиа Мартел, който бива убит заедно със сестра си Ренис по заповед на Робърт Баратеон.

 

В книгата "Танц с дракони" обаче, Тирион има случайна среща с персонаж наречен Младия Гриф. Той твърди, че избегнал своята смърт, след като бил изведен извън Кралски чертог от Варис и израснал в безопасност отвъд Тясното море.

 

Точно този факт дава и причина да има много противоречиви мнения дали той е загубеният Таргариен или всичко това е просто съвпадение.

 

Защо не се случи?

 

Историята е много заплетена и най-вероятно истината ще бъде разкрита в последната книга – "Ветровете на зимата". В сериалът обаче, сагата с истинския произход на Джон Сноу се проточи цели седем сезона, а идеята за втори такъв сюжет е на практика невъзможна.

 

3. Манс Райдър

 

Манс Райдър е водачът на диваците и Кралят отвъд Вала, който преди това е служил в Нощната стража. 

 

След залавянето му и неговият отказ да коленичи, той бива изгорен жив на клада, докато стрела в сърцето не прекратява неговите мъки. 

 

Случките в книгата и сериала дотук са почти еднакви, но това, което повечето не знаят е, че в книгите Мелисандре използва магия, която прави възможно създаването на копие на Райдър, което всъщност бива изгорено.

 

Истинският Райдър пътува под името Абел и е изпратен на тайна мисия с цел да спаси Аря Старк, която е в плен на Рамзи Болтън.

 

Защо не се случи?

 

Напълно ненужно е това да се включва в сериала, защото тези допълнителни детайли само щяха да предствят много нови и маловажни персонажи в историята на Манс.

 

4. Куентин Мартел

 

Куентин Мартел е вторият син на принц Доран и лейди Меларио, който е един от главните образи в книгата "Танц с дракони".

 

В нея, той подкрепя Денерис и в замяна иска ръката й, за да обедини двата рода. Тя му отказва, но той е убеден, че може да поеме контрол върху един от нейните дракони – Регал, който за жалост го изгаря жив.

 

Защо не се случи?

 

Смъртта на Куентин е най-интересното нещо за него в цялата му история. Може би 30-секундната сцена, показваща смъртта му щеше да бъде вълнуваща, но няма причина да се добавят допълнителни влюбени в Денерис персонажи, защото вече имаме един – Сър Джора Мормон.

 

5. Драконовият рог

 

Драконовият рог е почти двуметров, покрит с валирианска стомана рог. Смята се, че звукът от него звучи като "виковете на хиляда души" и този, който го надуе почти със сигурност ще умре. 

 

В случай че оцелее, той ще може да подчини всеки дракон, който е чул звука. 

 

В книгата "Пир за врани", Еурон Грейджой твърди, че е намерил рога в руините на Валирия, по време на неговите пътешествия и освен да отвлече Денерис, също така възнамерява да подчини драконите й и да завладее Уестерос.

 

Защо не се случи?

 

Напълно нормално е Драконовият рог да присъства в един фантастичен роман, но на фона на сериал, който се е отклонил от по-абсурдните елементи на жанра, това можеше да бъде провал.

 

6. Сер Баристан Селми

 

Бившият главен командир на Кралската гвардия Сър Баристан Селми се появява в екранната адаптация, но вниманието върху него е много по-малко и персонажът му бива изобразен по много по-различен начин.

 

Той се смята за един от най-великите рицари в Уестерос и е абсурдно, че бе убит от Синовете на Харпията в опит да спаси Сив Червей.

 

Това бе благороден начин да си отиде, но в книгите Селми е жив и здрав и е невъзможно да загуби от някакви си разбойници в задна уличка.

 

Защо не се случи?

 

Няма достатъчно време за толкова много персонажи. Той със сигурност той щеше да бъде един от най-епичните образи в сагата, но все пак сцената с напускането му на Кралската гвардия завинаги ще остане с нас.

 

Източник: The Guardian
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции