<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40737" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Идва ново поколение още по-бърза безжична мрежа – Wi-Fi 6

17 Септември 2019
0 697

"Wi-Fi Alliance" – организацията, която контролира прилагането на Wi-Fi стандарта, официално стартира програмата си за сертифициране на Wi-Fi 6.

 

Това, преди всичко, означава, че стандартът Wi-Fi 6 е наистина готов за работа и технологичните компании скоро ще могат да рекламират своите продукти като сертифицирани за поддръжка на Wi-Fi 6.

 

Wi-Fi 6 включва куп нови технологии, които се комбинират, за да направят Wi-Fi мрежите по-ефективни. Това е особено важно, защото замислете се само с колко устройства разполагаме в наши дни – не е необичайно в семейството да има десетина или повече приспособления, всички свързани едновременно към една Wi-Fi мрежа.

 

Смисълът на Wi-Fi 6 е да увеличава скоростта в претъпкана мрежа. Теоретичната максимална скорост също се увеличава – до 9.6 Gbps от 3.5 Gbps, но тези числа всъщност нямат значение, тъй като никога няма да ги получите у дома.

 

Важното е, че новата технология има куп инструменти, които ѝ позволяват да работи по-бързо и да предоставя повече данни наведнъж, така че скоростите, които действително получавате, ще бъдат доста по-високи от преди.

 

Тези увеличения на скоростта ще бъдат най-забележими в претъпканите мрежи, където подобренията на ефективността ще компенсират по-високите изисквания за Wi-Fi.

 

Истината обаче е, че стартирането на програмата е до голяма степен формалност. Макар да е важна и да маркира началото на ерата на Wi-Fi 6, компаниите от месеци въвеждат Wi-Fi 6 устройства, които най-вероятно работят добре.

 

"Wi-Fi Alliance", от друга страна, е съставена от големи и малки членове на технологичната индустрия и нейните действия показват от какви безжични функции и технологии се интересуват те, така че това е ясен знак, че Wi-Fi 6 е пристигнал.

 

Имайки предвид всичко казано, най-голямата новина тази седмица, свързана с Wi-Fi 6 и няма непосредствена връзка с "Wi-Fi Alliance" е, че iPhone 11 и 11 Pro поддържат Wi-Fi 6.

 

Това значи, че милиони Wi-Fi 6 устройства скоро ще бъдат в ръцете на хората, което означава, че внедряването на новата технология е в ход.

 

Apple не е сертифицирала публично нито едно от устройствата си от "Wi-Fi Alliаnce" от години, въпреки че е член, но е трудно да си представим, че телефоните няма да работят добре.

 

Според организацията, Galaxy Note 10 на Samsung ще бъде първият смартфон, сертифициран за новия стандарт.

 

Други, по-стари продукти могат да получат сертификат, ако кандидатстват за него и отговарят на изискванията, но тъй като Wi-Fi 6 изисква нов хардуер, в момента повечето продукти на пазара няма да могат да бъдат актуализирани, за да го поддържат.

 

Добрата новина е, че най-вероятно почти всички нови устройства, които купувате оттук нататък, ще го поддържат.

 

 

Източник: The Verge

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции