<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88032" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Кунчев: П...

Извънреден брифинг на Щаба: Обявиха противоепидемичните мерки за Цветница и Великден (видео)

23 Април 2021
0 4676

“Изпратихме препоръки към Българската православна църква за Лазаровден и Цветница”, каза на извънреден брифинг преди минути министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

„Няколко са препоръките ни за Лазаровден и Цветница, проведохме разговори с БПЦ. Обръщаме внимание и препоръчваме – задължително спазване на физическа дистанция от 1,5 м, носене на маска, която да покрива носа и устата, с изключение на свещенослужителите, осигуряване на дезинфектант, почистване на повърхностите, проветряване, регулиране на лицата, които посещават храмовете“, обясни Ангелов.

Той уточни, че сред препоръките са и обособяване на входни и изходни коридори и намаляване на времетраенето на службите.

„Вярващите да не докосват и целуват и иконите. За върбовите клонки бяхме уверени, че те ще се раздават извън църквите на хората“, посъветва още той.

От здравното министерство ще потърсят съдействие от МВР за следене за спазване на мерките. 

Извънреден брифинг на Щаба: Обявиха противоепидемичните мерки за Цветница и Великден (видео)

“Великденските празници, освен че са хубави и очаквани, могат да доведат до промяна в тенденцията за намаляване на заболеваемостта”, коментира главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев,

„Четвърта седмица постепенно наблюдаваме намаляване на новите случаи. Заболеваемостта е под 500 на 100 000, а от вчера и под 400. Във Видин и Разград е под 300 на 100 000. Сравнявайки снижението със средните за ЕС е минус 22%“, посочи той.

На брифинга бяха обявени и някои нови мерки, като допускането на присъствия на образователни събития, както и на спортни състезания. За вторите ще важи ограничението от 30% или до 1000 души на сектор в стадионите и спортните зали.

От 24 април ще бъдат разрешени присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Работата им се допуска при спазване на дистанция от 1,5 между присъстващите, носене на защитни маски, редовно проветряване и дезинфекция.

След 10 май ще бъде увеличен и броят на класовете, които могат да присъстват в училище. Очаква се по-конкретно предложение от министъра на образованието. 

“Това, което ни дава възможност да обсъждаме либерализация на мерките, е продължаващата в 4-та седмица намаляване на броя на новите случаи. Много се надяваме тази тенденция да бъде устойчива. Великденските празници могат да доведат до промяна в тази тенденция, ако не се спазват някои предпазни мерки, но се надявам, че няма да се случи”, каза Кунчев. 

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции