<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39475" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НАП: Сменете ...

Извънредни мерки срещу чумата: Военна полиция в кланиците и 20-километрова санитарна зона (видео)

29 Юли 2019
0 1897

Извънредни нови мерки за ограничаване на африканската чума бяха въведени днес. Заради заразата занапред във всяка от 67 кланици за свине ще присъстват ветеринар и Военна полиция. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след заседанието в Министерския съвет, цитирана от "Фокус".

 

 

""

 

 

Целта на тази мярка е да не допусне нерегламентирано клане на домашни свине без гарантиране на ниво за биосигурност. В 3 от общо 65 свинекомплекса в страната бе установена Африканска чума, припомни Танева, като обяви и втората нова мярка.

 

 

СВИКВАТ СПЕШНО ЗАСЕДАНИЕ НА КРИЗИСНИЯ ЩАБ В РУСЕ ЗАРАДИ АФРИКАНСКАТА ЧУМА

 

 

За всички останали свинеферми, в това число и тези в Южна България, се определя 20-километрова санитарна зона, за която ще следят областните епизоотични комисии по места. В тази зона не трябва да има отглеждане в "заден двор", а навсякъде, където се гледат свине, трябва да са спазени съответните мерки за биосигурност. 

 

 

""

 

 

БОРБАТА С ЧУМАТА – БУТАФОРИЯ ЗА МИЛИОНИ

 

 

Към настоящия момент в страната има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на биосигурност. В три от тях е била установена африканска чума по свинете. За всички останали, включително и тези в Южна България, се определя 20-километрова санитарна зона, добави министър Танева.

 

 

ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ОТ СВИНСКИ ЧЕРНОБИЛ У НАС ?

 

 

В ромската махала във Видин е регистрирана положителна проба на африканска чума, информира още министър Танева. Тя уточни, че става дума за умряла домашна свиня.

 

 

""

 

 

Десислава Танева припомни, че в петък е било взето решение всички задължени лица да определят площадки за загробване на свинете. Те ще бъдат проверени.

 

 

Решенията, които са взети на днешното заседание на Централния епизоотичен съвет, влизат в сила незабавно с официализирането им от заседанията на областните епизоотични комисии, отбеляза министър Танева.

 

 

 

Източник: Фокус

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции