<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80216" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В България па...

Извънредно: Екипи от 4 служби ще следят за опашки пред големите магазини, ще налагат глоби (видео)

17 Декември 2020
0 1311

Големите търговски вериги са се ангажирали да спазват противоепидемичните мерки. Това е станало на 2 срещи в Министерството на икономиката.

От МВР също ще съдействат за това, обясни икономическият министър Лъчезар Борисов. Освен търговците, глоби ще отнасят и недобросъвестните клиенти. 

Сутринта на редовния брифинг на Националния оперативен щаб бяха отправени сериозни предупреждения за спазване на противоепидемичните мерки. Здравните власти се заканиха да затварят цели вериги, ако не се осигури дистанция между клиентите и спазване на  противоепидемичните мерки.

“От веригите магазини искат бърза писта за ваксиниране на хората на първа линия, които работят в тях”, каза министърът на икономиката.

Брифингът на Щаба: Мерките остават в сила до края на януари с малки изключения (видео)

Извънредно: Екипи от 4 служби ще следят за опашки пред големите магазини, ще налагат глоби (видео)

И увери: „Търговските вериги ще продължат да спазват тези мерки. Дори и голяма част от тях са реорганизирали своята дейност. Използват се много повече дезинфектанти, има проверки на ходовете. Някои от веригите са удължили работното си време. Някои от тях са осигурили повече охрана. Пропускателният режим ще бъде на високо ниво“.

Той уточни, че представителите на веригите са поискали и съдействие от държавата, за да се предотврати струпване на хора пред обектите.

„Вече съм разговарял с министър Терзийски. Той е провел разговори с главния секретар на МВР така, че такава помощ в рамките на възможностите ще бъде оказана. Изготвя се план-график, по който на главния секретар на МВР и неговите подчинени ще бъде представена информация за всички търговски вериги и техните места така, че по време на празниците да не допускаме ситуация, е която ще има нарушаване на противоепидемичните мерки“, посочи министърът.

Лъчезар Борисов обясни, че е провел разговори и с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, в които са взели решение, ако в магазините имат недостиг на работни кадри, да им бъдат осигурени служители от Бюрата по труда. Той гарантира, че санкции ще има и за потребителите, които не спазват противоепидемичните мерки.

Министърът съобщи, че освен МВР и РЗИ, служители на Комисията за защита на потребителите също ще се включат в контрола по спазване на ограниченията.

Извънредно: Екипи от 4 служби ще следят за опашки пред големите магазини, ще налагат глоби (видео)

“Екипи от 4 служби ще следят да няма струпвания в големите търговски вериги”, заяви на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“С удълженото работно време хората могат да пазаруват абсолютно спокойно и нормално в ранните сутрешни и в късните вечерни часове. Екипи от БАБХ ще са насочени за хранителните. Дежурните екипи на МВР ще обикалят, ако получат сигнал, ще се отзовават в рамките на минути, за да се предотврати струпването на хора”, допълни той. “Има 3 институции, които приеха мерките много сериозно изпълнението на мерките, инвестираха много средства и създадоха перфектна организация. Хотелите, училищата и големите вериги. Има други заведения, които 24 часа след въвеждането на мерките намериха начин да организират партита, да заключват вратите и да не допускат полицията, да измислят пароли, с които да се влизат, да казват, че заведението е наети от частни лица”, каза още доц. Кунчев.

„Мерките се спазват дори по-строго от предвиденото. Взимат се мерки за безопасност вътре в магазините. Удължаването на работното време е за удобство на хората и да се избегне струпване”, обясни изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев на брифинга в Министерството на икономиката.

„Ако самите клиенти не са склонни да спазват мерките, то магазините няма как да ги принудят”, заяви още той.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции