<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79532" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ваксинацията...

Извънредно от здравния министър: Ще издам заповед за отваряне на детските градини тази седмица (видео)

08 Декември 2020
0 13796

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов предаде ключовете на новите 20 линейки за центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище днес. Автомобилите са закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001 “Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014–2020.

Министърът заяви на брифинг пред журналисти след това, че позицията клони към приравняване на антигенните тестове и PCR тестовете.

Бойко Борисов: Отваряме държавата на 21 декември (видео)

„Работим по този въпрос. В момента надделяват мненията по тази посока. Няма категорично становище на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR“, каза той.

Извънредно от здравния министър: Ще издам заповед за отваряне на детските градини тази седмица (видео)

Проф. Ангелов добави, че ще вземе предвид мнението на експертите.

„Има препоръка, която казва, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и да се потвърждават с PCR тест“, допълни той.

Плато няма. Новите случаи не намаляват. Кой как чете официалните данни в България?

И добави: “Ще издам заповедта за отваряне на детските градини от 14 декември до края на тази седмица. Днес също имаме данни, които ни навеждат в тази посока, че би могло да се случи. От друга гледна, точка до края на седмицата, ако продължат така тенденциите, те от понеделник ще отворят“, добави той.

По думите му, ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция, в петък ще има заповед само за отваряне на яслите и детските градини, но без училищата.

“Забелязва се известна тенденция за намаляване на новозаболелите и за намаляване натиска към лечебните заведения. Очаквам в сряда вечерта да ми представят всички данни и съответно в презентацията, която ви представям в четвъртък, да видите тенденциите“, каза още на брифинга Ангелов.

Министърът обясни, че няма абсолютен отговор на въпроса какви трябва да са данните, за да се премахне затягането на мерките.

„Над 17 са показателите, които следи дирекция „Здравен контрол“. Много е важно какъв ще бъде процентът на позитивните тестове и какво ще бъде числото на лекуващите се в лечебно заведение и лекуващите се в интензивни отделения. Също така много са важни възрастовата структура и броят на починалите. Важно е какво е мястото ни в ЕС по заболяемост и смъртност. Някъде в средата на седмицата след 14-ти трябва да имаме отговор на този въпрос“, добави той.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции