<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40911" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Изгубен континент бе открит под Европа

24 Септември 2019
0 8274

Изследователите са открили скрит континент на планетата Земя, но това не е Атлантида. И те го намериха, докато реконструират еволюцията на сложната геология на Средиземноморския регион, която се издига с планински вериги и се спуска с морета от Испания до Иран.

 

 

""

 

 

Континентът се нарича Голяма Адрия. Той е с размерите на Гренландия и се е откъснал от Северна Африка, само за да бъде погребан под Южна Европа преди около 140 милиона години, пише Си Ен Ен.

„Забравете Атлантида“, казва Дуве ван Хинсберген, автор на изследването и професор по глобална тектоника и палеогеография в Утрехтския университет. "Без да го осъзнават, огромен брой туристи прекарват почивката си всяка година на изгубения континент Голяма Адрия."

 

 

""

 

Проучването е публикувано този месец в списание Gondwana Research.

Изследването на планинските вериги може да покаже еволюцията на континентите.

"Повечето планински вериги, които изследвахме, произхождат от един континент, който се е отделил от Северна Африка преди повече от 200 милиона години", казва Ван Хинсберген. "Единствената останала част на този континент е ивица, която минава от Торино през Адриатическо и която образува Италия."

 

 

""

 

Геолозите наричат ​​тази зона Адрия, така че изследователите наричат ​​неоткрития досега континент Голяма Адрия.

В Средиземноморския регион геолозите имат различно разбиране за тектониката на плочите. 

 

 

""

 

„Това е просто просто геологична бъркотия: всичко е извито, счупено и подредено“, каза Ван Хинсберген. "В сравнение с това Хималаите например представляват доста проста система."

В случая на Голяма Адрия по-голямата част от нея е била под вода, покрита от плитки морета, коралови рифове и седименти. Седиментите образуват скали, а тези скали впоследствие станали планински вериги в Алпите, Апенините, Балканите, Гърция и Турция.

 

"Субдукцията, забиването на една плоча под другата, е основният начин, по който се формират планински вериги", каза Ван Хинсберген. "Нашите изследвания предоставиха голям брой проучвания, също за вулканизма и земетресенията, които вече прилагаме другаде. Можете дори да предвидите до известна степен как ще изглежда дадена област в далечното бъдеще."

 

Реконструкцията на този еволюционен поглед към планинските вериги в Средиземноморието изисква сътрудничество, тъй като обхваща повече от 30 държави, всяка със собствено геоложко проучване, карти и предварително съществуващи идеи за това как се формират нещата.

 

 

""

 

 

Използвайки софтуера за тектонично възстановяване на плочи, изследователите буквално отлепили задните слоеве, за да се върнат назад във времето, когато континентите изглеждали много по-различни от картата, която познаваме днес.

 

Изследователите установили, че Голяма Адрия започва да се превръща в отделен континент преди около 240 милиона години през периода Триас.

 

 

""

 

„От това картографиране се появи картината на Голяма Адрия и няколко по-малки континентални блока, които сега формират части от Румъния, Северна Турция или Армения,“ каза Ван Хинсберген. „Деформираните останки от горните няколко километра на изгубения континент все още могат да се видят в планинските вериги. Останалата част от континенталната плоча, която е дебела около 100 км, се потопила под Южна Европа в земната мантия, където можем все още го проследяваме със сеизмични вълни до дълбочина 1500 километра ".

Това не е първият път, когато се открива изгубен континент.

През януари 2017 г. изследователите обявиха откриването на изгубен континент, останал от суперконтинента Гондвана, който започнал да се разпада преди 200 милиона години. Останалото парче, покрито с лава, сега е под Мавриций, остров в Индийския океан.

А през септември 2017 г. друг изследователски екип откри изгубения континент Зеландия чрез сондиране в Южния Тихи океан.

 

 

Източник: Си Ен Ен

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции